НОВИНИ

Бойко Ноев за избора на изтребители: Нищо не е предрешено

Пореден епизод на споровете между президента Румен Радев и правителството. Този път ябълката на раздора са оказа изборът на изтребители за Военно въздушните ни сили. През декември министърът на отбраната Красимир Каракачанов представи доклад, според който процедурата по преговорите за нови бойни самолети трябва да се води от четирима министри - на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите, ако тя бъде одобрена от парламента. Не процедурата, а изборът на изтребител стана президента Радев и министърът на отбраната Каракачанов да си разменят вербални изстрели. Логична развръзка на сагата за купуване на бойни самолети ли е предложението да бъде даден мандат за преговори за закупуване на F-16?Гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО. Вижте разговора с него във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 08.01.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Бойко Ноев заяви, че няма да отговори дали F-16 e най-правилният избор за България, защото според него това не е най-важното. Големият въпрос е защо се стигна до тук и как.

Ноев заяви, че президентът не протестира против избора на F-16, който между другото не е избран.

"Нищо не е предрешено. Ако преговорите с предпочетените в момента предложения на американското правителство не доведат до добри за България резултати, ще се мине към следващите", каза Ноев.

Според него проблемът и спорът не е в избора на комисиите, а в опорочаването на процедурата.

По негово мнение така е била направена методиката, че е фаворитизирала избора на новопроизведен самолет. В същото време експертната група предложи да бъдат поискани само втора ръка самолети от САЩ и от европейски страни.

Ноев каза, че изборът трябва да е комплексен. На първо място стоят въпросите на стратегическото взаимодействие. Цената също е важен фактор, защото не можем да си позволим да вземем нещо, за което няма да имаме пари да поддържаме.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще е протестът на българските жълти жилетки?
Кога ще е протестът на българските "жълти жилетки"?
Тръмп ще посети границата с Мексико
Тръмп ще посети границата с Мексико