Седмица преди 8 декември хотелите в курортите в Благоевградско за студентския празник вече са заети. Най-предпочитаните дестинации от младите хора са Благоевград, където празникът излиза най-евтино, Сандански и Добринище - заради минералната вода и традиционно в Банско - заради атмосферата. Тази година най-много резервации са направени в разложкото село Баня, където студентите са запазили цели къщи още преди месеци.

Студенти са пресметнали, че най-изгодно празника излиза в къщите за гости. Ориентирали са се към село Баня, където на човек за две нощувка с вечеря и закуска ще платят по 100 лв.

Дияна Ергина, мениджър на хотел и къща за гости: Могат да ползват колона, микрофони, да си направят караоке, това са хора, които търсят този тип забавление, не някой да им каже сега правете това, това.
студент: Купонът трябва да е на макс.

В Банско и тази година хотелиери и ресторантьори очакват да посрещнат около 10 000 студенти. Пакетът за два дни със закуска и празнична вечеря излиза по около 200 лв. на човек.

Панайотис Цанаридис, студент: Ще ходя в Банско, защото харесвам хората и планината. Ще платя 200 лв. За мен не е скъпо, за другите не знам.

Механите привличат студентите с отстъпки до 50 процента на кувертите и с традиционна банска кухня.

Иван Мацурев, собственик на механа: Всичко е с бански привкус-банска туршия, печени чушки, които са собствено печени нали, да се почувства банската атмосфера, банския дух.

За доброто настроение на студентите в механите ще се грижат оркестри и диджей. За сигурността на празнуващите в курортите в Благоевградска област ще дежурят допълнителен брой полицейски служители.