НОВИНИ

Кои са приоритетите на българските депутати в новия Европарламент?

Транспорт, образование, земеделие, външна политика са сред приоритетите на българските евродепутати. Те ги представиха в рамките на дискусия, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Обсъдиха и кандидатурата на германката Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:14, 12.07.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Българските евродепутати от ЕНП очакват следващата седмица на пленарната сесия в Страсбург групата им да подкрепи кандидатурата на Урсула фон дер Лайен.

Асим Адемов - ГЕРБ, ЕНП: Тук въпросът не е дали ще подкрепим Урсула фон дер Лайен, а защо се стигна до това да я подкрепяме нея, а не нашият водещ кандидат Манфред Вебер. И се случи този парадокс - тези, които загубиха изборите, поискаха да ги спечелят на масата на преговорите.
Александър Йорданов - СДС, ЕНП: Все пак е постигната договореност между държавните ръководители и то нелесна договореност за нейната кандидатура. Второ - тя е представител на ЕНП.

Петър Витанов от групата на социалистите и демократите е разочарован от отпадането на системата на т.н. водещ кандидат.

Петър Витанов - БСП, С&Д: Моите лични очаквания са, че в нашата политическа група по-скоро ще има разединение по отношение на това дали тази кандидатура да бъде приета и аз по-скоро бих предпочел изборът й да бъде отложен за есента.

Според Илхан Кючюк отлагане на избора не е добър вариант, защото това би довел до тежка институционална криза.

Илхан Кючюк - ДПС, Обнови Европа: Урсула фон дер Лайен не е най-лошият кандидат за председател на ЕК. Тя има задълбочени познания бих казал в сфери като външната политика, интеграцията. В същото време добре познава въпросите на миграцията. Да, има своите прпуски и ние имаме своите очаквания към нея да изрази по-категорични отговори по отношение на данъчната политика на ЕС.

Дали Урсула фон дер Лайен ще оглави Еврокомисията - все още остава неясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп оттегля въпроса за гражданството от преброяването през 2020 г.
Тръмп оттегля въпроса за гражданството от преброяването през 2020 г.
Финансовият министър ще поиска актуализация на бюджета за 2019 г.
Финансовият министър ще поиска актуализация на бюджета за 2019 г.