COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Кои са приоритетите на българските депутати в новия Европарламент?

Транспорт, образование, земеделие, външна политика са сред приоритетите на българските евродепутати. Те ги представиха в рамките на дискусия, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Обсъдиха и кандидатурата на германката Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:14, 12.07.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Българските евродепутати от ЕНП очакват следващата седмица на пленарната сесия в Страсбург групата им да подкрепи кандидатурата на Урсула фон дер Лайен.

Асим Адемов - ГЕРБ, ЕНП: Тук въпросът не е дали ще подкрепим Урсула фон дер Лайен, а защо се стигна до това да я подкрепяме нея, а не нашият водещ кандидат Манфред Вебер. И се случи този парадокс - тези, които загубиха изборите, поискаха да ги спечелят на масата на преговорите.
Александър Йорданов - СДС, ЕНП: Все пак е постигната договореност между държавните ръководители и то нелесна договореност за нейната кандидатура. Второ - тя е представител на ЕНП.

Петър Витанов от групата на социалистите и демократите е разочарован от отпадането на системата на т.н. водещ кандидат.

Петър Витанов - БСП, С&Д: Моите лични очаквания са, че в нашата политическа група по-скоро ще има разединение по отношение на това дали тази кандидатура да бъде приета и аз по-скоро бих предпочел изборът й да бъде отложен за есента.

Според Илхан Кючюк отлагане на избора не е добър вариант, защото това би довел до тежка институционална криза.

Илхан Кючюк - ДПС, Обнови Европа: Урсула фон дер Лайен не е най-лошият кандидат за председател на ЕК. Тя има задълбочени познания бих казал в сфери като външната политика, интеграцията. В същото време добре познава въпросите на миграцията. Да, има своите прпуски и ние имаме своите очаквания към нея да изрази по-категорични отговори по отношение на данъчната политика на ЕС.

Дали Урсула фон дер Лайен ще оглави Еврокомисията - все още остава неясно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Защо месокомбинатите и кланиците стават огнища на коронавируса?
Защо месокомбинатите и кланиците стават огнища на коронавируса?
Финансовият министър ще поиска актуализация на бюджета за 2019 г.
Финансовият министър ще поиска актуализация на бюджета за 2019 г.