НОВИНИ

Кои са възможните формули на властта след изборните резултати

ГЕРБ се надяват правителството да бъде създадено бързо, но дали това ще се случи лесно, или партньорите ще поставят неизпълними условия - това ще видим по време на преговорите. Те ще стартират следващата седмица. Тогава най-рано ще стане ясно каква ще е формулата на кабинета "Борисов 3". Какви са възможните варианти за съставяне на правителство, след като десните формации останаха под чертата за влизане в парламента - вижте в анализа на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:04, 27.03.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Избори 2017

Утре лидерът на ГЕРБ и неговите заместници в партията заминават на конгрес на Европейската народна партия в Малта, където ще чуят и позицията на лидера на ЕНП, и на европейските си партньори. Най-логично изглежда партньорство на ГЕРБ с Обединените патриоти. В предишния парламент Обединените патриоти подкрепяха кабинета "Борисов 2". Този път обаче ще видим дали те ще влязат в коалиция. Двете формации ще разполагат общо със 122 депутатски места, т.е. ще имат мнозинство в парламента.

Въпросът е дали ГЕРБ ще получи зелена светлина от Европа за такава коалиция. Валери Симеонов потвърди, че са готови да влязат в коалиция с ГЕРБ и че на България ѝ е необходима стабилност, а не въртележка от избори. Програмата на бъдещия кабинет, обаче, трябва да отговаря на тази на Обединените патриоти.

До момента останалите лидери на Обединените патриоти Красимир Каракачанов и Волен Сидеров не са направили коментар по темата.

;

Ако ГЕРБ реши да търси по-голямо мнозинство и успее да получи подкрепата на "Воля", тогава зад кабинета ще застанат общо 134 депутати. Само ГЕРБ и "Воля" обаче биха имали 107 гласа. От партия "Воля" държат да участват в управлението със свои министри, а не само да го подкрепят, както правеха досега Патриотичният фронт. Те са готови и ма коалиция с БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без проблеми премина гласуването с мобилни секции в София
Без проблеми премина гласуването с мобилни секции в София
Протест на медици заради смяна на ръководството на болницата в Русе
Протест на медици заради смяна на ръководството на болницата в Русе