НОВИНИ

Кои са световните събития през 2018 година?

Какви ще са световните игри през 2018 година? Разместването на шахматната дъска в геополитиката започна още от началото на 2017-а. Но какво да очакваме през новата година - кои ще са събитията, които ще оформят дневния ред в Европа, Близкия Изток, Съединените щати, Русия и Китай. Вижте опита за прогноза на Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:15, 02.01.2018
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Ще достигнат ли кипяща точка кризите в Европа?

Първата очаквана новина през новата година е Германия да излезе от задънената улица и още в първия месец се очаква Ангела Меркел да сформира правителство със социалдемократите на Мартин Шулц. Не се изключва и вариантът най-голямата европейска икономика отново да стигне до избори. Неочаквано добрият резултат на просепаратистките партии на регионалния вот в Каталуния показва, че проблемите на Испания остават, а нов референдум за независимост на областта изглежда все по-вероятен. Малко повече от година остава, за да се реши най-сложната част от Брекзит - търговия, финансови услуги, имиграция и сигурност. Лондон вече изгуби доста време и направи няколко погрешни стъпки, но вероятността кралството да напусне през март 2019-а остава малка. Вариантът "преходен период" става все по-вероятен.

Резултатите от местни и парламентарни избори в Белгия, Чехия, Холандия, Финландия, Унгария, Ирландия, Италия и Швеция ще бъдат наблюдавани за индикации дали популистите продължават да набират сила.

Ще сложи ли разследването за Русия край на президентството на Тръмп?

2018-а ще покаже какъв ще бъде заветът на Доналд Тръмп. Ще успее ли Робърт Мълър да извади доказателство за конспирация с Русия и ако не успее да стигне директно до Тръмп, примката около американския президент може да се разхлаби. А в края на годината американците ще дадат своята индиректна оценка за управлението на Тръмп на изборите за Конгрес. Дали демократите ще установят контрол върху една от камарите и така ще направят живота на Тръмп още по-труден?

Ще рискуват ли Тръмп или Северна Корея да започнат война?

И докато възможностите на Пхенян да достигне американска земя с балистична ракета нарастват, увеличава се и агресията на Вашингтон, макар вероятността Съединените щати да предприемат първи удар е малка. И все пак може Тръмп да пренебрегне предупрежденията на Пентагона за унищожителния ефект от подобен ход, но само при изричното съгласие на Сеул и регионалните съюзници.

Ще се нареди ли шахматната дъска в Близкия Изток?

След целия шум и гняв след решението на Тръмп да обяви Ерусалим за столица на Израел, през 2018 година, Съединените щати няма да бъдат в епицентъра на събитията в Близкия Изток. Американските сили ще продължат да преследват останките от Ислямска държава. Ще се засили напрежението между основните играчи - Саудитска Арабия и Иран. Войната в Йемен ще е сцена на най-кръвопролитните събития, а кюрдските групировки ще се борят за по-голямо влияние в Турция, Сирия и особено Ирак.

Си Цзинпин и Владимир Путин влизат в 2018 като победители

2017-а беше добра година за Си Цзинпин и Владимир Путин, двамата никога не са изглеждали по-стабилни във властта. Резултатът от президентски вот в Русия през март е ясен - Путин ще остане още 6 години в Кремъл, но все пак има редица въпроси - ще успее ли активистът Алексей Навални да съживи антиправителствените протести, кой ще бъде премиер и дали изборът ще покаже кой ще бъде наследникът на Путин в бъдеще? В Китай Си Цзинпин си осигури позицията на най-могъщия китайски лидер след Мао и там не се очакват сеизмични промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равносметката след празниците - напълниха ли се с туристи зимните ни курорти?
Равносметката след празниците - напълниха ли се с туристи зимните ни курорти?
Първите подадени данъчни декларации в Пловдив - само по електронен път
Първите подадени данъчни декларации в Пловдив - само по електронен път