НОВИНИ

Кокошка снася зелени яйца

Кокошка от варненското село Приселци изненада своите стопани за Великдан, като снесе зелени яйца. Птицата попаднала случайно в семейството на Яна Неделчева. Първоначално всички били притеснени от вида на яйцата, но сега те ще бъдат част от великденската украса на трапезата им.

bnt avatar logo
от ​Силвия Благоева
09:12, 15.04.2017
14513
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Всички сме чували за прочутата кокошка със златни яйца на Лафонтен. Но не по-малко учудващо е и това, което става в малкото стопанство на семейство Неделчеви. Сред десетината кокошки има една малко по-различна на вид, която изненадала всички с различните си по цвят яйца.

Яна Неделчева: Моята майка беше в притеснение, че кокошките са болни, защото яйцата не изглеждаха добре. Наистина в първия момент като ги погледнеш не беше нещо наред И започнахме да разпитваме дали тези яйца са годни за ядене или не са годни за ядене.

Не след дълго зеленикавите яйца влезли в менюто на семейството на Яна.

Чавдар Неделчев: Това не е феномен. Те се получават при кръстоска на два различни вида. В България има няколко такива ферми, които се занимават точно с това.

Цветът на черупката изобщо не зависи от храната на птицата. Всички пернати тук получават едно и също. Синьо-зеленият оттенък идва от пигмент, който се съдържа в организма на кокошката. Иначе вкусовите качества на яйцата ѝ нямат разлика с тези на нейните съквартирантки. Но заради цвета, кокошката вече е придобила популярност в Приселци.

Яна Неделчева: Сега имаме заявка да сложим в инкубатор, може да излязат още такива модели от този тип кокошка и ще видим какво ще се получи.

След като зелените яйца вече не са нещо необичайно за семейство Неделчеви, те са решили да смаят съседите си с гигантски ягоди, чийто семена са поръчали през интернет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветроходна регата Великден в Несебър
Ветроходна регата "Великден" в Несебър
Парк Врана е отворен в почивните дни
Парк "Врана" е отворен в почивните дни