НОВИНИ

Коледа на Антарктида

Полярниците ни на остров Ливингстън спазиха традицията и посрещнаха Рождество Христово с молитва и маса отрупана с постни ястия. Чрез нашия ефир те поздравяват своите близки и всички българи с празника и пожелават здраве, мир и благоденствие.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
11:31, 25.12.2016
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Бяла, тиха и спокойна нощ. Такава е била Бъдни Вечер в залива Емона, разказва Йордан Йорданов - командир на българската база. Сега там са 11 полярници, които дружно под зоркото око и наставления на художничката Ганка Павлова са подготвили празника.

Йордан Йорданов - командир на българска полярна база "Св.Климент Охридски": Ганка като един шеф - диригент успя да стане прекрасно. Освен постни ястия на масата имаше много настроение, имаше хубави приказки и пожелания за участниците в експедицията. Вечерта мина много приятно и много хубаво, леко превалява сняг. Така че сме в добро настроение заедно с природата.

На разстояние от почти 14 хиляди километра от Родината всеки от антарктиците е скътал в сърцето си топлината на дома и любовта на близките.

Йордан Йорданов - командир на българска полярна база "Св.Климент Охридски": Ние бяхме в мислите си с нашите близки и приятели и участниците в 25-ата антарктическа експедиция, юбилейна, които сме в момента тука. Изпращаме своите най- искрени пожелания за здраве и много любов и успехи на всички наши приятели и на всички хора които ни обичат.

Коледа обаче е колкото празнична, толкова и делнична, разказва Йордан Йорданов. За да работи базата, от рано започва зареждане с гориво на генератора, дежурните проверки на захранващите батерии, ВиК системата, разриването на снега и ... научната програма. Алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков направиха вече своя коледен подарък.

Алпинистите успяха да извършат един отличен преход , този път времето беше с тях за разлика от предишната им експедиция, изкачиха връх Фризлент и след това успяха да направят един траверс до връх Борис.

Сняг, вятър, пингвини, тюлени и ежедневните ангажименти... 25-ата полярна експедиция си е поставила амбициозна научна програма - продължават международните проекти за промените на климата, замърсяването, геологията на континента. Стъпки, които разкриват истината за Антарктида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа поздравява българските деца
Дядо Коледа поздравява българските деца
Празнична служба в храма „Света Марина” в Пловдив
Празнична служба в храма „Света Марина” в Пловдив