НОВИНИ

Коледари и гайдари огласяват улиците на Калофер с рождествени песни

В Калофер коледари и гайдари вече огласяват улиците с рождествени песни.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
12:14, 24.12.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

В деня преди големия християнски празник Рождество Христово местните жители са в трескава подготовка. Въпреки че тази година за Коледа няма сняг и времето е меко, атмосферата в града е празнична. Усеща се коледния дух, топлотата на хората и тяхното настроение. Гайдарите се приготвят да облекат автентичните калоферския вълнени носии, за да тръгнат от къща в къща и да пожелаят здраве и берекет през Новата година. А домакините ги очакват с вълнение и гласят тържествената трапеза на Бъдни вечер.

Приготовленията за големия християнски празник започват от рано сутринта - още с обличането на калоферските носии и настройването на тъпаните и джура гайдите. В хилядолетния обичай Коледуване участват основно деца и млади момчета. Те пеят характерни песни, които са научили от по-възрастните коледари.

Генко Славчев за гайдите: Изработва се от ярешка кожа, 15-20 кг яре. В Калофер има традиции и повечето от нас си ги изработваме сами. Калоферци са много ревностни от към традициите. Пазим ги, защото има хора, които се опитват да ни ги откраднат, но няма как да се случи това нещо

Коледуването в Калофер започва още в нощта на Бъдни вечер. Като символ на плодородието, коледарите водят със себе си украсени животни.

Илиян Петров: Това специално е свещено животно за Калофер - дългокосместата коза.

За Бъдни вечер се приготвят 7 постни ястия. Задължително на трапезата присъства боб с ориз.

Донка Радулова: С нашите деца предаваме традициите на тях. Подготвили сме типични калоферски ястия. Тази година сложихме ябълки, така като повелява традицията - да има плодове, печени чушки, зелева чорба с праз.

Само тук, в Калофер коледарите обикалят къщите три дни и три нощи. Домакините ги посрещат с червено вино, краваи и вкусния ястия.

Генчо, гайдар: Ние ги учим да може да възприемат този празник и да го продължат да го пазят, за да може да учат техните деца.
Румен Стоянов, кмет на Калофер: Това, че винаги се включваме активно, се дължи само на едно - на мерака и любовта към всички български традиции. Но нямат насита нашите калоферски коледари. На 25-ти се коледува на Христовци. На 26-ти е официалният празник в Калофер, защото дотогава коледуваме и няма как да си посрещнем гостите.

За да бъде спазен обичаят, в следващите няколко дни над 100 коледари се разделят на няколко групи, за да обходят всички къщи в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЕК ще бъде глобена с 10 000 лв. за замърсяването на р. Въча
НЕК ще бъде глобена с 10 000 лв. за замърсяването на р. Въча
Жълт код за силен вятър в 20 области на страната
Жълт код за силен вятър в 20 области на страната