COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Коледна работилница за деца

Коледна работилница за деца се проведе в столичното училище "Акад. Емилиян Станев". Тя е част от Националната кампания "Мисията е възможна" и цели да приобщи към празника деца, лишени от родителски грижи, които в момента живеят в центрове за настаняване от семеен тип. Заедно с децата в изработването на картички участваха и жени - посланици у нас, политици и общественици.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:30, 08.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
Животът

С много коледно настроение 35 деца от столичното училище и още толкова техни връстници, лишени от родителски грижи изработиха картички и сурвачки. Идеята на работилницата е да покаже, че в България различни деца няма и всички имат нужда от топлина и приятели.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: За нас е важно те да получат подкрепата на родителите на децата, с които те ходят на училище, на съседите. Всички ние да ги научим, че можем да работим заедно с тях, а не да се сещаме за тях само по празниците.
София Димитрова - 4 клас, СУ „Акад. Емилиян Станев": Беше много интересно. Правихме всичко заедно... Според мен тази инициатива беше много благородна и трябва да се прави по често.

Жени-дипломати също участваха в работилницата. Британският посланик Ема Хопкинс заяви, че за четирите години откакто е у нас, вижда голям напредък в приобщаването на децата, лишени от родителски грижи, но много е важен и примерът на всеки от нас.

Ема Хопкинс - посланик на Великобритания: Прекарваме чудесно. Подкрепям кампанията, защото аз самата имам 2 деца почти на същата възраст.
Цвета Караянчева - председател на НС: Мисията е възможна. Възможно е децата, които нямат грижата на семейството да бъдат наши приятели, да им покажем, че ги обичаме и че има място за тях в обществото.

Все още 680 деца у нас трябва да бъдат изведени от домовете за деца, лишени от родителска грижа и да постъпят в центрове за настаняване от семеен тип. Това е краят на една 10-годишна реформа. А мисията ще бъде напълно успешна, когато всички деца, независимо къде са израснали, се чувстват пълноценни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Представиха книгата Изчезващата памет на проф. Аксиния Джурова
Представиха книгата "Изчезващата памет" на проф. Аксиния Джурова
Безпрецедентни мерки за сигурност в Париж заради „жълтите жилетки“
Безпрецедентни мерки за сигурност в Париж заради „жълтите жилетки“