НОВИНИ

Коледната лотария "Ел Гордо" в Испания

Прочутата испанска коледна лотария отново прикова вниманието не само на участващите в нея. Билетите се продават само в Испания, но специфичната церемония е удоволствие за всеки зрител.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:12, 22.12.2015
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Двете момичета пеят цифрите на номера, който печели голямата награда от 4 милиона евро. Тя ще бъде поделена между стотината души, които са си купили билет с номер 79 140. Това е испанската традиционна коледна лотария. Наричат я Ел Гордо или Дебелака, защото е най-богатата в света. В нея се раздават 2 милиарда и 200 милиона евро.

Ел Гордо съществува от 1812-та година. Разигравала се е дори по време на Гражданската война в Испания.Превърнала се е в институция и отдавна е един от символите на испанската Коледа. Билетите се продават в пакет по десет. Тегленето започва винаги в девет сутринта, предава се по телевизията, а за да влязат в мадридския кралски театър за церемонията хората чакат с часове.

- Тук съм от три часа сутринта.
- Идвахме миналата година и сега пак сме тук. Надяваме се на по-добър късмет.

Топките с около 100 000 номера и съответната печалба се изсипват в две сфери. Децата , които участва в церемонията са винаги от едно и също мадридско училище "Сан Илдефонсо". Заради кризата, от три години насам испанските данъчни власти вземат по 20 процента от сумите над 2 500 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автогарата на София ....да посрещнеш Коледа прав
Автогарата на София ....да посрещнеш Коледа прав
Топли дрехи за хората в нужда
Топли дрехи за хората в нужда