След Коледа: Търговци даряват непродадените елхи на зоопарка в Берлин

След Коледа елхите остават ненужни - но не и в Берлин, където има традиция дръвчетата да се предоставят на зоологическите градини. Как ги приемат животните - вижте:

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
преди 1 година
Чете се за: 00:49 мин.
Животът

Веднъж в годината любимците на децата в берлинския зоопарк получават различно лакомство. След Коледните празници и Нова година много търговци решават да не изхвърлят елхичките си, а да им намерят по-добро предназначение. Практично и приятно.

Марио Хамершмид, гледач на слоновете в берлинския зоопарк: Ако търговците не успеят да продадат всички елхички, могат да ги дарят на зоопарка, което те често правят с удоволствие. Тази година имаме около 1000 дръвчета за двете зоологически градини. Използваме ги не само за храна. Например, малките слончета искат да си играят с тях. Така че сме много доволни, че получаваме елхи.

Двата берлински зоопарка обаче имат строги изисквания към дръвчетата, които приемат. Те трябва да са само от определени търговци, да са свежи и да не са били продавани. Елхички от граждани не се приемат заради опасността по тях да има останали химикали или части от коледна украса, които представляват опасност за животните.

Марио Хамершмид, гледач на слоновете в берлинския зоопарк: Явно елхичките са им вкусни, освен че са си свежа зеленина. Коледните дръвчета винаги са отрязани наскоро и не им падат игличките след два дни в стая. Животните биха ги изяли целите, ако бяха гладни, но тъй като при нас не са чак толкова гладни, изяждат само игличките и клончетата.

Гледачите в зоопарка се забавляват допълнително, като украсяват тематично елхичките според вкуса на животните. Тигрите получават месо върху клонките, докато маймунките имат играчки от семена и зеленчуци.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени