Колко повече ще плащаме след скока на цените на природния газ, парното и тока?

Близо 30-процентното поскъпване на природния газ моментално повлече след себе си и повишаването на цената на парното. Очаква се в различни градове в страната топлото да поскъпне между 18 и 26%. С 1% пък поскъпва и токът. Газови и икономически експерти вече влязоха в спорове за рязкото поскъпване на синьото гориво - гости в студиото на "Денят започва" бяха Мика Зайкова и проф. Атанас Тасев.

от БНТ
преди 3 години
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

По думите на проф. Атанас Тасев, цената на природния газ не се определя от регулаторната комисия, тя се определя от формула и има единствен доставчик - това е руската страна, и тя следва котировките на алтернативните горива на базата на лекия нефт "Брент". Тасев обясни, че обработват скок от преди девет месеца.

Според него, въпросът е дали цената е можела да бъде по-ниска. Цената за предходния период е била около 280 лева. Проф. Тасев обясни, че регулаторът няма никаква възможност да регулира цената на входа. Освен това, това, което регулира регулаторът, са 6 лева и 53 стотинки - разходите на "Булгаргаз", които са под 2% и 2,40 лв. задължение към обществото, защото трябва да поддържаме национален резерв в случай на критична ситуация, обясни той.

Атанас Тасев добави, че скокът наистина е голям, но сме преживели и скока със 733 лева през 2012 година. "Независимо от желанието на регулатора, независимо от конюнктурата, ние в момента сме поставени пред една неизбежност", каза още той.


Според Мика Зайкова, това поскъпване ще се отрази изключително негативно. Тя обясни, че цената на тока в годините се е вдигала доста солидно, същото важи и за цената на водата, което ще доведе до свиване на потреблението. От там ще се намалят нашите възможности да расте нашият БВП.

70% от българските домакинства са близо до бедността и социалното изключване. В случая тези 70% ще трябва да се увеличат, защото ще се увеличи цената на хляба. 60% от себестойността на хляба е газ, 70% от себестойността на торовете за пресните плодове и зеленчуци е газ, в металургията ще има проблеми, както и при всички храни от първа необходимост.

"Ръстът на инфлация ще надмине здравословното ниво от 2%", предупреди Зайкова. Според нея, ще се вдигне стойността на издръжката на едно лице с около 100 лева. Работещите бедни от 600 000 ще станат най-малко 700 000 души.

Топ 24
Най-четени