В средата на септември всяка година емоциите рязко се повишават около първия учебен ден. Тъй като изучаването на децата е изконна ценност за българина, родителите не пестят средства за закупаване на необходимите за учениците. Татяна Йорданова с конкретна история за разходите, които се правят преди началото на учебната година за предаването "Бизнес.бг".

Когато мине първата половина на септември, учениците може и да си представят този звука на звънец, но родителите ги очаква звука на изсипващи се пари.

Дани е майка на деветокласник. Осем поредни години е чувала онзи звук. Сега ще проверим колко скъпо ще ѝ излезе първият учебен ден. Ориентировъчно.

Нищо не е поскъпнало драстично. Но и нищо не е поевтиняло. Само след една обиколка списъкът вече е в главата ѝ.

Йорданка Стоименова: Почваме с най-важното, което са тетрадките, химикалките, моливите и това са в общи линии така най-най- основните, нали, продукти, които трябва да има в едно бюро ученическо.

Пръстите на двете ни ръце не стигат, за да изброим основното. Добрата новина е, че някои от нещата могат да се използват и за следващи години. И все пак след кратката обиколка следва кратка равносметка... и идва не особено добрата новина. Напълнихме количката, май направихме и доста солидна сметка.

Йорданка Стоименова: Да, определено, доста солидна сметка направихме. Тук са някъде 70-80 лева канцеларски материали. Като не сме сложили, да кажем, раница, не сме сложили, маратонки или съответно спортните обувки, които ще бъдат за часа по физкултура. Но има едно нещо, което забравихме и което е най-важно - това са всъщност учебниците.


За родителите до 7 клас това не би трябвало да е голям проблем, защото учебниците им са безплатни. Но се оказва, че допълнителните помагала и учебниците по чужд език, които в голяма част от училищата изискват, могат да достигнат общо 150 лева.

Йорданка Стоименова: След 8-ми клас наистина положението става тежко. Учебниците наистина не са евтини. Може би ще възлязат някъде около 200 лева. По история, по математика учебниците са по-скъпи и те са от някъде от порядъка на, да кажем, 17-18-20 лева. Примерно по немски може и да са 200 лева учебниците, по английски може да са 50 лева.

Всичко зависи от издателството, но ако приемем, че учебниците и помагалата не са от най-скъпите, то ориентировъчната сума е около 240 лева.

Йорданка Стоименова: Най-добре е да отидат на тези ученическите борси, които са, да си предадат старите учебници и да си потърсят вече по списък тези учебници, които са им ги дали, защото наистина ще им излезе по-ниска цената.

Но както и да заобикаляме разходите, те излизат около 450 лева. Плюс още 1 лев - за бележника, от който всички родители, платили сметката, ще очакват добри новини.