НОВИНИ

Колумбийският президент с остри думи към управлението на Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заплаши опозиционния лидер Хуан Гуайдо с изправяне пред съд за нарушаване на конституцията, защото се обяви за легитимен държавен глава. Пред свои привърженици Гуайдо каза, че хуманитарната помощ ще влезе в страната на 23 февруари. Мадуро обаче отказва да пусне доставките и отрича в страната да има икономическа криза. Тази негова позиция предизвика остра реакция и от страна на Колумбия.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:12, 14.02.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Тежки думи на колумбийският президент Иван Дуке спрямо управлението на Николас Мадуро. След среща с Доналд Тръмп в Белия дом, Дуке призова за международно обединение в подкрепа на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, за да може да се случи демократичен преход във Венецуела.

А отказът на Мадуро да допусне хуманитарна помощ, колумбийският президент нарече така:

Иван Дуке, президент на Колумбия: Колумбия предостави и ще продължи да предоставя своята територия като пункт за хуманитарна помощ. Искаме ясно да кажем нa международната общност, че отказът да се допусне хуманитарна помощ (във Венецуела) е престъпление срещу човечеството от страна на диктатора Николас Мадуро.

По думите на колумбийския президент САЩ и Колумбия ще предприемат стъпки за разрешаване на съществуващата хуманитарна и демократична криза във Венецуела.

Сред първите коментари на изявлението на Дуке беше този на венецуелския външен министър Хорхе Ареаса. В социалните мрежи той го обвини, че "участва в медиен спектакъл на президента на САЩ Доналд Тръмп".

По-рано в интервю за телевизия "Евронюз" Мадуро заяви, че международната помощ се състои от "прогнили и заразени продукти" и е опит да бъде унижена страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова организира безплатни прегледи за социално слаби
Омбудсманът Мая Манолова организира безплатни прегледи за социално слаби
Международна конференция за Близкия Изток се провежда във Варшава
Международна конференция за Близкия Изток се провежда във Варшава