НОВИНИ

Лейтенант Желязкова - първата българка, ръководила взвод за охрана в Афганистан

Посреща ни с широка усмивка и чувство за хумор. В очите й обаче се вижда онзи пламък, който показа истинска отдаденост и любов към професията. Избрала е да влезе в армията без колебание. Обяснението й е просто - заради безкрайното уважение към хората, които носят униформа и силното желание да има оръжие!

Юлия Наева
от Юлия Наева
08:53, 06.11.2016
Чете се за: 01:26 мин.
У нас
Лейтенант Славена Желязкова: "Винаги ще помня първите стрелби, пазя си първата мишена и ... от първата бойна граната още вкъщи! За мен да си военнослужещ не е просто работа. Както е казал, дано не греша в цитата, полк. Борис Дрангов - това не е професия, да защитаваш родината е призвание. Така че за мен, колкото и години да минат в армията, да нося тази униформа, пагоните, винаги ще е чест!"

И докато за нея това е сбъдната мечта, то за най-близките й хора, оръжието и униформата носят страх.

"Усетих притеснението и подкрепата на близките си хора! До последно се опитваха да ме спират, но когато човек е взел твърдо е взел решение - единственото, което остава е да го подкрепиш!"

Така, с подкрепата не само на близките си, но и на своите колеги, заминала в Афганистан. Още не може да се отърси от 6-месечния си живот там.

"Моят основен страх беше за хората, с които заминавам! Защото командирът в момента, в който е отпред, командир значи отговорност. Когато носиш отговорност за хора, тогава страхът за себе си остава на втори план!Той не се преодолява - просто правиш най-доброто и се надяваш, че правейки най-доброто, може да разчиташ и на известна доза късмет!За нас 6-те месеца, за мен лично, минаха до толкова леко, колкото заминах с хора, които бяха подготвени, които знаят защо са там! Взводният без взвода си е нищо, така че аз имах късмета да имам добър колектив. Това е нещо, което поставям на първо място за изминалите 6 месеца в Афганистан - заминах със силен колектив и се върнах с още по-силен колектив! Мога да пожелая на всеки един командир да има подобен взвод или съответно - подразделение, което да командва!"

А тя е командвала 59 души. Всеки от тях я подкрепял безрезервно. Защото в нейно лице са виждали не само ръководител, но и обединител.

"Днес командирът на първо място трябва да бъде човек. Не че в миналото е било по различен начин, но армията днес е професионална....Всеки един човек знае защо идва тук, идва да си свърши работата - така че, на първо трябва да сме хора, защото всички първо сме колеги, след това сме офицери, сержанти и войници!"

Подкрепа у едни, но и силно недоверие от страна на други. Неуважението е онова болезнено усещане, което според лейтенант Желязкова, всеки военнослужещ изпитва на гърба си.

"Болна тема, защото всички знаем, че във всяка една ситуация, когато се наложи - знаете, и през последните дни - армията е тази, която се отзовава на нуждите на обществото. Смятам, че не е заслужено неуважението, което по един или друг начин се усеща от обществото към армията!"


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерименталното машинно гласуване затруднява хората в Хасково
Експерименталното машинно гласуване затруднява хората в Хасково
Младите избират
Младите избират