НОВИНИ

Коментари след срещата Борисов-Тръмп

Започнаха анализите у нас след срещата Борисов-Тръмп. Според заместник-външния министър Георг Георгиев, България е показала, че стои стабилно и в регионален, и в световен план. Енергийният експерт Атанас Тасев пък коментира, че Съединените щати имат интерес в ключови енергийни проекти.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:07, 26.11.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

България успява да реализира политически контакти на най-високо ниво с водещите световни сили, подчерта пред БНТ заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи: България стои много стабилно като регионален и европейски лидер. Най-важното ,което трябва да кажем е, че се препотвърди стратегическият характер на партньорството между нашите 2 държави.

От Външното министерство очакват скоро да има положително решение за отпадане на визите.

Георг Георгиев - заместник-министър на външните работи: В последната година сме страната, която реализира най- големият процент намаляване на отказаните визи. Процентът на българите, които са просрочили своя престой в САЩ е под 1. Така че по никакъв начин не може да се твърди, че нашите съграждани имат каквато и да е нагласа за нарушаване на миграционните разпоредби на държавата. Сътрудничеството ни в рамките на НАТО и на двустранна база, което бе много силно затвърдено от сделката за Ф16 ще се развива тепърва.

Енергийният експерт Атанас Тасев подчерта интересите към 2 мегаенергийни проекта - АЕЦ Белене и газовия хъб Балкан.

Проф. Атанас Тасев - енергиен експерт: Ако досега от страна на Америка имаше декларативна забрана, знаете случая с г-жа Клинтън и тримата американски сенатори, сега имаше едно добронамерено отношение, което означава, че няма забрана. Освен това в газовата инфраструктурата инкорпорирахме няколко модерни американски турбокомпресори. В проекта Белене се предвижда електрогенериращата част да бъде - на базата на турбината Арабел - която е 1200 мегавата повишена мощност и генератор за електроенергия. Което е съществена част от инвестицията.

Тасев посочи също, че се водят преговори за замяна на руското гориво с това на Уестингхаус. Както и че изградената инфраструктура ще даде възможност американски втечнен газ да бъде достъпен за нашия пазар.

Атанас Тасев: Тук се съчетава геополитическият фактор, който е благоприятен за нас с конкретни икономически интереси. Тръмп е бизнесмен, видяхте как реагира на аргументите на Борисов и то доста добронамерено.

Според енергийния експерт, всичко това е успех и на българската дипломация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акценти след срещата между Борисов и Тръмп
Акценти след срещата между Борисов и Тръмп
След африканската чума по свинете заселват пробно първата ферма в Русенско
След африканската чума по свинете заселват пробно първата ферма в Русенско