НОВИНИ

Политически коментари за случилото се в предаването "Референдум"

От различните политически сили определиха като недопустимо поведението на председателя на ПП "Атака" в предаването "Референдум" и изразиха солидарност с позицията на БНТ. Според управляващите, скандалът удря авторитета на НС. Те обаче заявиха, че не смятат да преразглеждат коалиционното споразумение.Вижте повече подробности от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:05, 02.10.2019
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Управляващите се обявиха срещу езика на омразата. И заявиха, че и те, и опозицията трябва да пазят авторитета на Народното събрание. Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която беше сред участниците в "Референдум", изрази съжаление, че е станала част от този спектакъл.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Подчертавам, че това е удар върху авторитета на институцията Народно събрание. Аз зная, че това беше личен негатив, но все пак Волен Сидеров е част от това Народно събрание. Снощното му представяне категорично беше позор за институцията.
Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: За мен поведението на г-н Сидеров е неприемливо. Такова поведение не бива да се толерира.
Томислав Дончев - вицепремиер: Вербална или физическа агресия в ефир може да има, само ако се предава турнир по бокс, по борба, или се пуска екшън. Иначе не бива да има. Езикът на омразата понякога е много изкусителен като инструмент. Колко си готин, като нападнеш другия с някоя остра тема, но това се връща.

От ляво заявиха, че хората са очаквали в "Референдум" да има качествена дискусия за предизборни стратегии.

Александър Симов - БСП: Последното, от което имаха нужда са тези маймунджълъци и политически пърформанс, на който станаха свидетели. И понеже всички знаем, че политиката в България няма добър имидж, хората я разглеждат като конспирация срещу своя собствен живот и е разбираемо, те не са видяли нещо добро, в името на самото съществуване на тази дейност е необходимо разграничението. Това, което се случи, беше недопустимо. Морално е, необходимо е, важно е да има дистанциране от това поведение.

Патриотите посочиха, че нормалността в политиката е много важна и се стремят да я отстояват.

Искрен Веселинов - съпредседател на ПГ на Обединените патриоти: Никой човек, камо ли политик, който трябва да представлява част от обществото, може да си позволи подобно поведение към работещите, към зрителите, към хората в студиото. В потрес съм, защото не съм си представял, че някой представител на българската политическа общност може да произведе подобен гаф.

Въпреки скандала, управляващите не смятат да преразглеждат коалиционното споразумение.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Там не сме разписвали правила за поведение. Оттук смятам, че отговорността трябва да е ясно персонално позиционирана.
Искрен Веселинов - съпредседател на ПГ на Обединените патриоти: Дължим едно извинение на българите, защото в един момент, в който "Атака" нямаше гарантирано да влезе в парламента, ние ги прибрахме в коалицията, за да има патриотично единство, но очевидно сме сбъркали с този ход, защото - вълкът козината си мени, но нрава не.

Според вицепремиера Красимир Каракачанов, "българските журналисти трябва да знаят, че се ползват с обществената подкрепа, за да изпълняват своите задължения безпристрастно".

Според някои депутати може да се помисли за законодателни промени и медиите да имат право да отказват участие на политици при подобно поведение. Според други депутати обаче, такива промени не са необходими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миграционният натиск към България се увеличава
Миграционният натиск към България се увеличава
СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България
СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България