Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

Според управляващата коалиция не се касае за дипломатически скандал, а това е очаквана реципрочна мярка от страна на Москва. От БСП и ДПС отказаха коментари по темата.

Тома Биков, ГЕРБ: Това, което се е случило днес, е реципрочно действие на наше действие във връзка с отзоваване на руски дипломати от България. Доколкото разбрах след разговор със Захариева, разговорът в посолството е бил съвсем добронамерен, така че смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна към този момент и общите проекти и добронамереността остава валидна.
Валери Симеонов, Обединени патриоти: Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал. Това са едни просто стандартни ответни действия, свързани с отстраняването на главния секретар на руското посолство преди около месец.

Кристиян Вигенин, БСП: Лошо е, когато се стигне до подобно изгонване на дипломати. Вярно е че това е стандартна дипломатическа практика, но самият факт, че се стига до подобни отношения между двете страни, припомням също изявленията от вчера на руския президент по отношение на "Турски поток" означава, че има проблем.
Москва обяви български дипломат за персона нон грата

Москва обяви български дипломат за персона нон грата

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена...