НОВИНИ

"Комерсант": Трасето на втората тръба на "Турски поток" ще минава през България

Отклонението на газопроводa "Турски поток" ще минава през България, твърди руския вестник "Комерсант", като се позовава на информация от "Газпром". По този начин страната ни се превръща в основен газоразпределителен център за Централна Европа. Първите доставки на синьо гориво се очакват най-рано през 2020 г. Трасето ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Николай Минков
от Николай Минков
07:57, 22.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Според разчетите на "Газпром" през 2020 г. Русия трябва да ни подава по 15.8 млрд. куб. метра синьо гориво на турската граница. За Сърбия предвиденият максимален капацитет е 11 млрд. куб. годишно, за Унгария - 9 млрд., а за Словакия 4.3 млрд.

Голяма част от трасето на наша територия все още не е изградено. То почти повтаря маршрута на "Южен поток", от който Русия се отказа през 2014 година. От турската граница газът трябва да се движи на север до станция "Нова Провадия", която тепърва ще се изгражда. Нова станция "Расово" за поддържане на налягането ще има и до границата със Сърбия, където газопроводът ще влиза в района на Зайчар.


;

2.8 млрд. лв. ще струва изграждането на 496 километра ново трасе, включващо и двете компресорни станции. "Булгартрансгаз" заяви,че през декември ще обяви аукцион за запазване на бъдещи обеми. Първоначално на входа на системата от Турция ще бъдат предложени 15.8 млрд. куб метра, а на изхода към Сърбия - 4 млрд. с опция да бъдат увеличение при търговски интерес. Чрез бъдещия газов хъб "Балкан" ще можем да продаваме газ на Гърция и Македония. Плановете са да се превърнем в основен доставчик и за страните от Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наредба предвижда включване на земеделците, които ползват горива, в регистър
Наредба предвижда включване на земеделците, които ползват горива, в регистър
След като кола падна в изкоп: Обезопасени ли са пътните строежи във Варна?
След като кола падна в изкоп: Обезопасени ли са пътните строежи във Варна?