НОВИНИ

Комисарят по икономика поиска по-леки бюджетни правила в ЕС

Новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони заяви, че ЕС трябва да обмисли разхлабването на строгите си правила за бюджетен дефицит, за да отговори на климатичните рискове и слабия растеж, в отговор на призива на френския президент Еманюел Макрон, съобщи АФП.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:48, 08.12.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света
комисарят икономика поиска леки бюджетни правила

Правилата, които имат за цел да наложат бюджетната дисциплина сред членовете на Европейския съюз, са породени от финансовата криза и трябва да бъдат актуализирани, каза Джентолини за изданието „Sueddeutsche Zeitung“.

"Изправени сме пред различни предизвикателства сега: борбата срещу изменението на климата и опасността от нисък растеж и ниска инфлация за продължителен период", каза той в коментара си.

Така нареченият Пакт на ЕС за растеж и стабилност ограничава бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт и общия дълг до 60 процента от БВП в държавите-членки.

Някои страни спазват тази фискална дисциплина чрез години на строги икономии, докато други изостават с огромни дългове. Критици отдавна твърдят, че страните се нуждаят от по-голяма гъвкавост, за да могат да харчат там, където е необходимо за стимулиране на растежа и борба с кризите.

Дебатът за трипроцентовата граница „принадлежи на друг век“, добави Джентолини, който е бивш лявоцентристки премиер на Италия. Той заяви, че ще започне "консултации" относно плюсовете и минусите на правилата с оглед да излезе с предложения "през втората половина на 2020 г.".

Неговата силно задлъжняла родна страна е един от най-силните противници на настоящите бюджетни правила.

Но желанието на Италия за реформи се сблъска с яростна опозиция от по-богатите страни от ЕС, които не желаят да облекчат натиска заради хроничния преразход на Рим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина актьорът, изиграл Голямото пиле от Улица Сезам
Почина актьорът, изиграл Голямото пиле от "Улица Сезам"
Трима обвинени за експлозията на газ в жилищен блок в Словакия
Трима обвинени за експлозията на газ в жилищен блок в Словакия