НОВИНИ

Комисарят по околна среда пред БНТ: Чистотата на въздуха е глобален проблем

Чистотата на въздуха е проблем не само за България и Европа, а и за целия свят. Това каза в интервю за БНТ комисарят по околната среда Кармену Вела. И още - Пирин е част от Натура 2000 и когато става дума за планове за развитие в Натура 2000, властите трябва да са сигурни, че са взели всички мерки в съответствие с европейското законодателство.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:10, 09.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз започва с протести срещу строителни планове в планината Пирин. Каква е реакцията на Европейската комисия?

Кармену Вела - комисар по околната среда, морските въпроси и риболова: Първо да започна с това, че планината Пирин е един много важен регион. Тя е уникална, част е от Натура 2000 и ако не се лъжа е в листата на ЮНЕСКО. Тя също така е и местообитание за важни животински видове. Когато става дума за мерки за запазване на околната среща и планове за управление на регионите в Натура 2000, властите трябва да са взели всички мерки, в съответствие с европейското законодателство. Ние следим какво става във всички региони в Европа, които са част от Натура 2000 и ще следим и какво се предприема в Пирин.

Европейската комисия ще предприеме ли действия срещу България, ако има нарушаване на европейски директиви?

Да, ако европейските закони са нарушени. В момента нямаме основание да предприемаме каквито и да било действия срещу България, защото няма нарушаване на европейското законодателство.

Замърсяването на въздуха ли е най-големият екологичен проблем за България и за Европейски съюз?

Замърсяването на въздуха е глобален проблем. Не само за България и Европа, но и за целия свят. Ние сме много загрижени, защото всяка година в Европа преждевременно умират 400 000 души заради лошото качество на въздуха. И тук не включвам починалите от хронични заболявания. Това е важен проблем, с който трябва да се справим, България също работи за това. Имаме правила, закони, регулация, но това не е достатъчно. Всички държави членки трябва да правят повече. Не само България, но всички останали държави. България не е изключение".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: На калпак ние не правим никаква политика
Валентин Радев: На калпак ние не правим никаква политика
Обучават медици със симулатори за очна хирургия във Варна
Обучават медици със симулатори за очна хирургия във Варна