НОВИНИ

Комисиите по отбрана и финанси гласуваха договорите за F-16

Комисията по отбрана одобри договорите със САЩ за нови изтребители F-16 с 13 гласа "за" и 8 "против". Решението беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти без "Атака". БСП и Воля гласуваха против. Ако договорите бъдат ратифицирани до 31 юли, а парите по сделката преведени до края на годината, първите изтребители ще започнат да пристигат в България през 2023 г.

Александър Марков
от Александър Марков Николай Минков
20:20, 17.07.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

8 нови самолета, бойни припаси, системи за навигация и управление, индустриално сътрудничество и технологии четвърто поколение купува България, обяви военният министър Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Но са абсолютни спекулации са, че са направени някакви компромиси със способностите на самолета, неговото въоръжение и въобще качеството му да бъде използван като ефективно летателно-бойно средство за изпълнение на неговите задачи по Конституция и по съюзнически ангажименти.

Така Каракачанов отговори на критиките на БСП, че самолетите са без умни ракети въздух-земя. "Атака" поискаха САЩ да направят отстъпка от цената.

Таско Ерменков, БСП: Ние си купуваме една скъпа играчка. Ламборджини с чип за ограничение на скоростта. Вие всички говорите, че няма скрити разходи. Аз пък твърдя, че колкото и да е точна прогнозата, на която се прави цената - Божа работа!

Заместник-министърът и главен преговарящ със САЩ Атанас Запрянов посочи, че България купува един от най-модерните самолети.

Атанас Запрянов, зам.-мин. на отбраната: Докрая на тази година ще има договори за 150 самолета F-16 "Вайпър", а се очаква догодина тяхното число да нарасне до 300 самолета.
Владимир Тошев, ГЕРБ: Това, което купуваме, е бъдеще за авиацията и бъдеще и перспектива за въоръжените ни сили. F-16 блок 70-72 "Вайпър" притежава 70% от хардуера и 95% от софтуера на F-35.
Симеон Симеонов, ДПС: Едно хубаво нещо, дълги години чакано, се случва! Сигурността струва пари.

Заради сделката за F-16, Комисията по бюджет и финанси одобри и актуализацията на бюджета и увеличаване на дефицита за да бъдат осигурени парите за изтребителите. БСП, "Воля" и "Атака" гласуваха против.

От левицата обвиниха управляващите, че са сключили сделка за изтребител, от който досега не е произведена нито една бройка и че цената е нереална.

Румен Гечев- депутат от ПГ на "БСП за България": Всъщност вие не искате да влезете в парламента и да кажете, че искате 3 млрд. Щеше да бъде по-честно.

"Атака" обвини управляващите, че не са предвидили възможност за бартер на самолетите.

Николай Александров - ПГ "Обединени патриоти", Атака: Друг вид сделка. Покупката, не само с плащане, но и на бартерно начало може да има своя израз.
Йордан Цонев - депутат от ПГ на ДПС: Покупката на такъв калибър военна техника не е покупка на картофи и боб за продоволствието на българските военнослужещи.
Владислав Горанов - министър на финансите: Договорът, който предлагаме на българския парламент да бъде одобрен, не е като покупка на леки коли за администрацията. Той съдържа геополитика, той съдържа стратегическо позициониране на България в рамките на Алианса.

Финансовият министър увери, че актуализацията на бюджета няма да се отрази върху фискалната стабилност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев ще е председател на Етичната комисия на ГЕРБ
Валентин Радев ще е председател на Етичната комисия на ГЕРБ
Полиция, армия и жандармерия се включват в борбата с чумата по свинете
Полиция, армия и жандармерия се включват в борбата с чумата по свинете