НОВИНИ

​Комисия на ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген най-скоро

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент призова тази вечер за възможно най-бързото приемане в Шенген на България и Румъния, съобщи пресслужбата на ЕП.

bnt avatar logo
от БТА
22:22, 05.11.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света
​комисия призова българия румъния бъдат приети шенген скоро

Евродепутатите от комисията призовават за пълно приемане на двете държави - със сухопътните, морските и въздушните граници. Те допълват, че осъществяваните сега гранични проверки при пътуване от и до Шенгенското пространство имат отрицателно икономическо въздействие.

Призивът е отправен към Съвета на ЕС, като се отбелязва, че постепенното отпадане на проверките - първо на морските и въздушните, а след това и на сухопътните граници - би довело до отрицателни последици. Допълва се, че от досегашното положение губят не само двете държави, но и ЕС. Парламентарната комисия добавя, че разширяването на Шенген не следва да бъде обвързвано с недостатъци в областите на убежището и миграцията.

Предвижда се през декември ЕП да гласува доклад, в който се съдържа отправеният тази вечер призив. От 2011 г. насам евродепутатите неколкократно приемаха необвързващи решения в подкрепа на приемането на България и Румъния в зоната без гранични проверки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сигнал за измряла риба във водоем край Поморие
​Сигнал за измряла риба във водоем край Поморие
Започва поетапно пускане на парното в Пловдив от утре
Започва поетапно пускане на парното в Пловдив от утре