COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Комисия от Фонд "Земеделие" ще оценява щетите от градушката

По разпореждане на премиера Бойко Борисов комисия от Фонд "Земеделие" започна да описва щетите от вчерашната градушка, която изцяло съсипа реколтата в плевенското село Българене.

от БНТ
11:27, 07.05.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Земеделският министър Румен Порожанов огледа пострадалите площи.Той обясни, че край Българене няма градозащитни площадки, докато в други райони щетите са предотвратени, защото са изстреляни много ракети. Порожанов напомни, че предложение в закона за борба с градушките предвижда самолетeн способ за третиране, който ще покрие цялата страна, а не една трета както сега. Той потвърди думите на премиера, че на пострадалите с частни дворове ще бъде изплатена помощ де минимис според оценката на щетите.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: На земеделските стопани на полето, да го кажа, правим оценка на база оценките на пропадналите площи, по най-бързия начин ще организираме изплащането на до 80 процента от разходите. Няма да ви караме да ни представяте счетоводни разходи и т.н. - по технологична карта. Включително ще видим и нашите институти към Селскостопанска академия, които са производители на семена, да доставим семена и впоследствие, вече след като се получи помощта, те да бъдат разплатени.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Бойко Борисов: Папа Франциск си тръгна като приятел на България
Бойко Борисов: Папа Франциск си тръгна като приятел на България