НОВИНИ

Комисията по отбрана подкрепи доклада за състоянието на националната сигурност

Парламентарната Комисия по отбрана подкрепи на днешното си заседание с 11 гласа "за" и 8 въздържали се Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през 2017 година. Внесеният от Министерския съвет на 20 юли документ е разпределен за разглеждане в 17 парламентарни комисии.

bnt avatar logo
от БТА
16:32, 13.09.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
комисията отбрана подкрепи доклада състоянието националната сигурност

Той дава адекватна оценка на състоянието на средата за сигурност и обективно отчита развитието и проблемните области по секторните политики, отбеляза пред народните представители вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който потвърди подкрепата за документа. По думите му, по отношение на системата на отбрана и предизвикателствата пред отбранителната политика, валиден остава основният извод, че българските Въоръжени сили са в състояние, със затруднения и при повишен риск, да изпълняват задачите по своите мисии. Каракачанов отново припомни причините - хроничният недостиг на средства през годините, липсата на визия за модернизация и обновление на бойната техника, недокомплектът с личен състав. Но от 2016 г. започна политика на промяна в тази ситуация с първите два проекта - за авиацията и за флота, а тази година и с проекта за бронираните машини за пехотата, както и с увеличението на заплатите, отделянето на 30 млн. лева допълнително за попълване на щата, каза вицепремиерът, който коментира, че се правят първите положителни стъпки.

До момента МО винаги е срещало подкрепата на ресорната парламентарна комисия и мисля, че с общи усилия тези недъзи, които сме коментирали, ще бъдат преодолявани, посочи Каракачанов, но отново изтъкна, че не споделя оптимистичните виждания, че нещата могат да се оправят за година или две, ако "вземем че изринем старата руска техника". Няма как да я заменим бързо с нова, посочи вицепремиерът, като добави, че за първи път през последните 28 години се отделят толкова средства за отбраната. Според него, ако тази политика продължи и през идните години, натрупаните за 25-26 години "недъзи" могат да се преодолеят за 7-8 години, но не по-рано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът не взима кадрови решения под натиск, съобщиха от Дондуков 2
Президентът не взима кадрови решения под натиск, съобщиха от "Дондуков" 2
Предаването Пътеки се завръща в ефира на БНТ1
Предаването "Пътеки" се завръща в ефира на БНТ1