НОВИНИ

Докладът за „ЧЕЗ“ - приет с „особено мнение“

Депутатите от временната комисия по сделката за ЧЕЗ приеха с особено мнение доклада за работата си. Срещу част от документа се обявиха от ГЕРБ и ДПС. Според тях е противозаконно да се изисква разкриване на банкова тайна по сделката, както и не е редно да се твърди, че премиерът Бойко Борисов и специалните служби са следили продажбата. Повече по темата от Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:45, 10.05.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

На последното си заседание днес депутатите от временната комисия по сделката за ЧЕЗ така и не стигнаха до общо мнение за доклада, подготвен от техни представители и експерти. Първият спорен момент беше настояването на БСП банките да предоставят информация за исканите кредити от купувача на ЧЕЗ.

Делян Добрев: С това решение ще нарушим един куп закони, на които са се позовали Българската банка за развитие и подчертавам БНБ, защото БНБ има тази кореспонденция и също отказват да ни я дадат, защото ще нарушат закона.
Рамадан Аталай: Опитахме се по някакъв начин да ви насочим да излезете от грешни изводи, които в последствие ще ви доведат от тези текстове, които сте написали.
Жельо Бойчев: Не може да се окаже, че всички други могат да ползват тази информация, но видите ли българското народно събрание не може да я ползва да отговори на въпросите, които стоят пред българските граждани и да изпадне в една нелепа ситуация.
;

Вторият спорен момент бяха последните поправки в Закона за енергетиката, с които беше вменено на КЕВР да се произнесе по сделката с ЧЕЗ. Депутатите установиха, че липсват критерии за оценка на сделката и това също фигурира в спорния доклад.

Рамадан Аталай: Сега всички си мълчите и си траете, и се чудите какво става, но с този доклад ние не можем да задължим министъра или който и да е поправи грешките на вносителите.
Таско Ерменков: Да, приели сме един закон и е хубаво да си го дооправим и всички сме наясно с това нещо.
Делян Добрев: Ние още в зала заявихме, че ще подкрепим този текст по политически съображения, въпреки че първоначално в комисия гласувахме против новите правомощия на КЕВР да се произнася по този тип сделки. Още там заявихме от пленарната трибуна, че трябва да има критерии, по които да се случи това.

В крайна сметка депутатите се разбраха да внесат до края на май нови поправки в закона, в които да бъдат заложени критерии за оценка. А текстът на доклада беше приет с особено мнение и намерения за сериозни дискусии в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: Възможни са затруднения при регистрацията на пътни превозни средства
МВР: Възможни са затруднения при регистрацията на пътни превозни средства
Президентът на Португалия наложи вето на закон за смяната на пола
Президентът на Португалия наложи вето на закон за смяната на пола