НОВИНИ

Комисията в НС отхвърли предложението за преструктуриране на болница "Лозенец"

Здравната комисия отхвърли предложението на правителството за преструктуриане на болница "Лозенец" в педиатрична. С 11 гласа "за" и 11 "въздържал" се депутатите не приеха на първо четене предложението на Министерския съвет за промени в Закона за лечебните заведения, което да позволи трансформацията.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:04, 13.12.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

От Софийския университет обявиха, че са в протестна готовност заради престуктурирането на болница "Лозенец". Академичният състав призова депутатите да не приемат решението, защото не е ясно какво ще се случи с преподавателите и базата за обучение на Медицинския факултет.

Проф. Анастас Герджиков - ректор на СУ 'Св. Климент Охридски": След като няма избистрена концепция, не можем да правим първата или втората или десетата крачка. В момента ви е предложен един законопроект, който е първата стъпка към нещо, което не знаем.
Проф. Любомир Спасов директор на УБ "Лозенец": Това е моят апел това да се отложи и наистина когато има цялостна концепция ние самите ще помагаме като болнично заведение, като университетска структура това да се случи.

Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване, НС: В никакъв случай не смятам,че това предложение дава колизия между двете идеи - да се изгради национална детска болница и да се преобразува болницата по начин, който в никакъв случай не засяга интересите на СУ .

От БСП и Обединените патриоти поискаха здравният министър да представи ясен план за преструктурирането на болницата.

Георги Михайлов - БСП: Да покажете на всички майки и бащи, че министерството е готово да срещне този изключителен проблем в българското здравеопазване. Иначе бумерангът се завърта и се стоварва точно върху ръководството на министерството.
Георги Колев "Обединени патриоти": Защо трябва да се върне този бумеранг към министерството при положение, че то се е справяло толкова добре със задачите в този момент. Не бива да позволяваме в момента да се върне един такъв бумеранг с не добре премислени действия.

Здравният министър обясни, че не може да представи план за преструктуриране преди депутатите да приемат промените в Закона за лечебните заведения.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Не, че бързаме. Ситуацията с болницата е такава, че да не стане късно и факултета, и работещите там да бъде късно да вземаме решения за тях.

Дали болница "Лозенец" ще се преобразува в педиатрична, трябва да решат депутатите в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев предлага да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините
Румен Радев предлага да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините
Разбиха клетка на Ислямска държава в Русия
Разбиха клетка на "Ислямска държава" в Русия