НОВИНИ

Комисията в НС прие правото на избор на формула при изчисляване на пенсията

Социалната комисия в парламента прие новите пенсионери да имат право да избират по коя формула да се пенсионират - по старата или по новата. Идеята е в следващите четири години всеки да може да предпочете дали да му се взима предвид трудовия стаж след 2000-ната година или доходът от трите най-благоприятни години преди 97-ма година. Като опция остават също трите години между 97-ма и 2000-ната година.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:10, 03.04.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Право да избират ще имат не само тези, които тепърва събират документи, но и тези, които са подали документи след 1 януари, и чиито пенсии вече са били изчислени по новата формула. Всички ще трябва да подадат заявление, в което да кажат какво предпочитат.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Ще се гарантират осигурителните права на всички бъдещи пенсионери.

Правото на избор е и отговорност. За да посочи човек какво иска, трябва да е добре информиран. Бъдещите пенсионери могат да изчислят коя формула им е по-изгодна чрез два калкулатора в сайта на НОИ. Но според някои, идеята не е достатъчно добра.

Хасан Адемов - председател на Социалната комисия: Според мен ще затрудни хората, особено от отдалечените региони.

Затова от ДСП ще внесат предложение между първо и второ четене на законопроекта.

Хасан Адемов - председател на Социалната комисия: По административен път да бъде определен по-благоприятният размер.

Така пенсионерите ще имат решението наготово. Предложение ще внесат и от ГЕРБ. А то е експертите на НОИ да дават изчисления по новата формула дори на тези, които посочили, че искат старата формула.

Социалният министър Бисер Петков коментира, че по предложенията тежката дума ще има НОИ.

Хасан Адемов - председател на социалната комисия: Не бива да допускаме риска да затрудниме още повече и без това сложното пенсионно производство и да натоварим прекомерно и работещите в Националния осигурителен институт.
Ивайло Иванов - управител на НОИ: На предложението на д-р Адемов ние гледаме добронамерено, в смисъл в позитивна посока. Да се реши този проблем, за да няма неудобство за гражданите.

Според приетите текстове, избор ще имат само тези, които ще се пенсионират до 2023 г. След това пенсиите ще се изчисляват само по новата формула.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу строителството на небостъргача Златен век
Протест срещу строителството на небостъргача "Златен век"
На първо четене: Приеха по-строги санкции за отпускането на социални помощи
На първо четене: Приеха по-строги санкции за отпускането на социални помощи