НОВИНИ

Комисията за НДК: загуби от миналото и неясноти за настоящето

Милиони левове загуби на НДК за няколко години, липса на правила и неспазени процедури при провеждането на обществените поръчки. Такива данни бяха изнесени на първото заседание по същество на Временната парламентарна комисия, която трябва да установи как са изразходвани средствата, предоставени на НДК за подготовката за европредседателството.

Айше Сали
от Айше Сали
20:00, 11.07.2017
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Загуби от миналото и неясноти в настоящето. И докато институциите чакат резултатите от провеките, а изпълнителят на ремонта - да получи пари, въпросите къде са отишли средствата за ремонта на НДК и в какво състояние е хазната на дружеството, остават без отговор. Според обясненията на вицепремиера Томислав Дончев пред Временнта парламентарна комисия за НДК обаче, проблемът не е от вчера

Томислав Дончев, вицепремиер: Безспорен факт е, че дружеството генерираше загуба. За 2015 г. и 2016 г. се движи в рамките на около 9 млн лв. и неведнъж съм настоявал за конкретни мерки, за да видя дружеството финансово стабилизирано. Като коментар от страна на ръководството съм получавал обясненията, че генерираната загуба се дължи на първо място на амортизацията. Другото обяснение е, че част от загубата е генерирана в следствие на необходимостта да се инвестира в културни пространства.

Дворецът продължава да работи на червено и през 2017 г. По думите на министъра за българското председателство на ЕС Лиляна Павлова за първото полугодие те възлизат на 3 млн. лв. Проблеми в управлението на НДК тя вижда още заради липсата на правила, забавения ремонт, липсата на одобрен проект и окончателно възлагане. А в продължение на 7 месеца, според нея, ремонтът тече без надзорен екип, който да контролира строителя.

Строителят пък от своя страна е получил само аванс, но не и последващи плащания. Това са само част от причините, довели до четирите проверки в НДК. Засега е приключила само тази на външната одиторска фирма.

Лиляна Павлова, министър за българското председателство на ЕС: По отношение финансовото състояние на дружеството, докладът не завършва със заключение, защото дружеството не предостави необходимите документи. Констатациите съдържат в резюме заключения, касаещи трите проведени ОП: нарушение в процедурата по провеждането и на трите ОП, незаконосъобразни действия на дружеството, но и по отношение на договорите, обхвата и обема на поръчката.

Сегашният принципал на НДК - министърът на културата Боил Банов пък увери депутатите, че ремонтът ще свърши в срок и ще бъде качествен. Той обаче също наблегна на данни, свързани с финансовото състояние на дружеството.

Боил Банов, министър на културата: На 2 май, няколко преди да приключи работата на служебното правителство, Деница Златева освобождава от финансова отговорност за 2016 г. Мирослав Боршош и другите двама членове на управителния орган и приема отчета. Решението за сключването 50% допълнителни договори за строително-монтажни дейности и по другия договор за техниката се прави отново по времето на Деница Златева.
Деница Златева, служебен вицепремиер в правителството на Огнян Герджиков: Годишният финансов отчет за 2016 г. го приех, но не мога да цитирам подробностите. Документите не са при мен. Документите са в София. По време на изслушването съм обвинена, че по мое време растат разходите за ремонтните дейности на НДК и искам категорично да отрека това абсолютно безпочвено обвинение на ресорните министри. За краткото време, когато бях ресорен вицепремиер не сме се занимавали с оздравителни планове, защото това не беше в основните дейности на служебното правителство.
;

Срещу данните, изнесени пред Временната парламентарна комисия, се обяви бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош. В писмо до медиите той определи информацията на Лиляна Павлова като невярна и непълна. Той обясни още, че не споделя и опита НДК да се превърне "в мъртва инфраструктура за отдаване под наем". Защото това би върнало Двореца към най-мрачните времена неговата история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археологически музей на открито в Бяла
Археологически музей на открито в Бяла
В Македония бе разбита най-голямата досега група за трафик на мигранти
В Македония бе разбита най-голямата досега група за трафик на мигранти