Компанията "Джонсън и Джоснън" е осъдена да плати 572 милиона долара глоба. Решението е на съд в Оклахома, според който фирмата е допринесла за кризата с опиатите в щата. От "Джонсън и Джоснън" са категорични, че ще обжалват решението.

Финалната фаза на процеса срещу "Джонсън и Джоснън" е продължила малко повече от месец и е част от по-голямо дело, в което компанията е съдена за 19 милиарда долара. Според обвинението, "Джонсън и Джоснън" е спестявала информация за възможно пристрастяване към предлагани от нея продукти.

Първоначално обвиняеми са били три големи фармацевтични компании, но с две от тях са постигнати извънсъдебни споразумения. Присъдата беше обявена от съдия Тад Болкман, според когото опиатите са "опустошили Оклахома". Решението беше приветствано от главния прокурор на щата.

Майк Хънтър, главен прокурор на щата Оклахома: Днес съдия Болкман потвърди позицията ни, че "Джонсън и Джонсън", водени от безогледно желание за печалба и алчност, са допринесли за опиатната епидемия в щата. Най-накрая "Джонсън и Джонсън" ще трябва да поемат отговорност за хилядите смъртни случаи и пристрастени хора.

Парите от глобата ще бъдат използвани за програми за лечение на зависими от опиати и болкоуспокояващи.

"Джонсън и Джоснън" категорично отрича вината си и посочва, че маркетинговите данни, на базата на които се рекламират болкоуспокояващи, са базирани на научни доказателства.

Сабрина Стронг, адвокат на "Джонсън и Джонсън": Съчувстваме на всички, които страдат от зависимости към различни препарати, но "Джонсън и Джонсън" не е причина за кризата с опиатите - нито тук в Оклахома, нито където и да било в страната. Решени сме да протестираме решението, и ще направим с всички възможни средства.

В момента САЩ се борят с най-сериозната криза с опиати от години. За периода 1999 до 2017 година заради предозиране и зависимости от различни вещества са загинали 400 хиляди души. От 2000 година насам, смъртните случаи, само в щата Оклахома, са 6 000. Делото срещу "Джонсън и Джоснън" се следи с огромен интерес от близо 2 000 ищци по подобни случаи в щата Охайо.