НОВИНИ

"Спейс Екс" изведе аржентински спътник на орбита

Компанията "Спейс Екс" изведе аржентински спътник за наблюдения на Земята на орбита от базата Ванденбърг и върна за първи път първата степен на ракетата на мястото на изстрелването в Калифорния, съобщи Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:10, 08.10.2018
Чете се за: 00:28 мин.
Още
спейс екс изведе аржентински спътник орбита

Основната цел на мисията беше да бъде изведен спътникът САОКОМ 1 А на орбита, но компанията "Спейс Екс" искаше също да демонстрира усъвършенствана система за връщане на първата степен на ракетата на мястото на изстрелването - военновъздушната база Ванденбърг на около 200 км от Лос Анджелис.

Досега компанията беше спускала първата степен на земя във Флорида и на платформи край Флорида и Калифорния, но не и на суша край Западния бряг.

След извеждането на спътника първата степен на ракетата се спусна вертикално на площадката "Зона 4". Това е 30-ото успешно връщане на първата степен на ракетата за "Спейс Екс".

Спътникът САОКОМ 1 А ще работи заедно с няколко апарата на Италианската космическа агенция. Той е оборудван с радари със синтетична апература, които ще се използват за управление на бедствени ситуации и за наблюдения на земната повърхност. Предстои изстрелването и на втори такъв спътник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят рибния пазар на Токио
Местят рибния пазар на Токио
Пренареждат плочките в градинката при църквата Св. Седмочисленици в София
Пренареждат плочките в градинката при църквата "Св. Седмочисленици" в София