COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Компютърните измамници ощетили с над 60 млн. евро фирми от САЩ, Канада и Европа

Група, измамила фирми от Съединените щати, Канада и Западна Европа с над 60 милиона евро, е задържана у нас. По информация на "По света и у нас" са арестувани 7 души, сред тях един гражданин на Ливан и един на Ирак. Двамата чужденци са постоянно пребиваващи в нашата страна, а ливанецът е близък до бивши собственици на голям търговски център в столицата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:02, 04.12.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Групата е действала на база бизнес шпионажа, но в киберпространството. Проучвала е компании, които търгуват с други свои контаргенти, но в отдалечение страни.

Според разследващите групата е действала поне от една година. Антимафитотите попадат на следите на измамниците във виртуалното пространство. Установяват, че един от заподозрените пробива мейл сървъри на големи фирми и в реално време копира бизнес-кореспонденцията им.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Следи се внимателно комуникацията и когато наближи момента на плащането за съответната стока и услуга, се изпраща фалшив и-мейл, който имитира и-мейла на контрагента с малка разлика - сменя се една буква или цифра. И се поканва партньорът да плати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България.

След това измамниците прехвърлят откраднатите парите по сметки в държави от Средния изток, където банковата система и по-либерална и без проблем се теглят големи суми в брой. От там, през офшорни компании, парите се връщат към лидерите на групата у нас.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Ливанецът и иракчанинът ли са лидерите на групата? - Да, това са основните хора, хора със сериозни възможности. Между другото са пострадали доста сериозни фирми. Две в САЩ занимаваща се една с търговия с метали и една с медицинско оборудване.

По тази схема са откраднати пари още от над 47 компании във Великобритания, Испания, Италия, Полша, и Канада. Петима от задържаните са българи на средно и ниско ниво в групата.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Това, което можем да кажем на жаргон "мулета", които са използвани за регистриране на банкови сметки. Съответно за получаване на интернет-банкиране, за да може после парите да се превеждат без лично посещение на банката по интернет. И един-двама, които са организирали комуникацията.

Според разследващи за мулета са привличани безработни, които са търсили работа чрез обяви в интернет.

При редица обиски в различни помещения днес са иззети много доказателства, включително за банкови преводи от компании към мулета в България. Възможно е да се окаже, че измамените фирми са много повече от 47, както и, че мулетата са много повече от установените до момента пет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
Как пазаруваме на Черния петък?
Как пазаруваме на Черния петък?