НОВИНИ

Компютърният вирус продължава да атакува

Новият компютърен вирус продължава да се разпространява. Все още не ясно кой стои зад новата кибератака, не са известни и щетите, които са нанесени. Съединените щати ще разследват атаката. Парижката прокуратура също започна разследване заради много сигнали на компании, че компютърните им системи са били засегнати.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:46, 28.06.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Фалшиво обновяване на украинска счетоводна програма - от нея може да е започнала новата кибреатака. От украинската киберполиция съобщиха, че обновяването е било разпратено около 10:30 часа местно време. Последвало светкавично заразяване на компютри.

Вирусът атакува банки, институции, летища и метростанции в Украйна. Засегнати бяха и компютри на атомната централа Чернобил. Опасност от радиация нямаше, но нивото й трябваше да се следи ръчно, защото беше затруднено обработването на данните.

Вирусът бързо се разпространи. Кибератаки имаше в много европейски държави. Отвъд Океана - беше атакувана фармацевтична компания. Във Великобритания - беше заразена рекламна агенция. Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Великобритания е готова да отговори с ракетен удар от въздух, суша или море, ако държавните ѝ учреждения или институции бъдат подложени на кибератака.

В замяна на връщане на контрола над компютрите, хакерите искат откуп от 300 долара биткойна. Новият вирус се появи почти месец след предишната атаката на WannaCry. Според ексеперти между двата има много прилики и много разлики. Опасенията са, че новият трудно ще бъде овладян, а след това могат да последват нови атаки.

"Прилича на грипна епидемия, след първата вълна, ще последват нови вирусни атаки", предупреди френски специалист.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват за незаконен улов на риба
Проверяват за незаконен улов на риба
НС реши: Минималната пенсия става 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври
НС реши: Минималната пенсия става 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври