COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Магистрати и политици разговаряха за съдебната реформа у нас

Иван Гешев няма нищо против нови механизми за контрол над главния прокурор, които са в интерес на българските граждани. Той обаче отново потвърди тезата си, че и сега българският главен прокурор не е безотговорен и безотчетен. От своя страна настоящият обвинител номер 1 Сотир Цацаров коментира визията си за работата на Антикорупционната комисия. Той е един от кандидатите да я оглави. Висши магистрати, вицепрезидентът Илияна Йотова и евродепутати участваха в конференция за мониторинга над съдебната система, организирана в Брюксел от евродепутата Емил Радев.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:29, 02.12.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

В Брюксел Сотир Цацаров коментира работата на Антикорупционната комисия, ден преди да бъде изслушан от депутати в българския парламент. Сегашният главен прокурор е един от кандидатите да оглави Комисията. Според Цацаров не са необходими повече правомощия на КПКОНПИ, а е важно да не бъдат ограничавани сегашните.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Нужните законодателни промени са за прецизиране на кръга на лицата, които са т.нар. висши публични длъжности.

Според Цацаров трябва да се засили и парламентарния контрол над антикорупционната комисия

Сотир Цацаров, главен прокурор на България: Тя да се отчита не само пред Комисията за контрол на СРС, а и пред Комисията по вътрешна сигурност и пред Комисията по противодействие на корупцията и парламентарна етика

Настоящият и бъдещият главен прокурор обсъдиха в Брюксел края на мониторинга върху съдебната система. В последния си доклад на Еврокомисията препоръча отпадането и се посочва, че България е обещала да въведе процедури за отчетността на главния прокурор.

Иван Гешев, избран за главен прокурор на България: Категорично не е вярно, че българският главен прокурор е безотговорен и безотчетен. Това е една пропагандна политическа теза. Така че българската прокуратура и специално аз нямаме нищо против срещу нови механизми на контрол, които са в интерес на българските граждани.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която също участва в дискусията заяви, че България няма да се съгласи окончателното отпадане на механизма да бъде обвързано с новия общ инструмент за контрол на върховенството на закона. Въвеждането му може да бъде забавено, заради несъгласие на някои членки.

Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Можете да си представите колко дълго ще се проточи дискусията как да бъде конституиран този нов механизъм за наблюдение и през цялото това време България трябва да стои на трупчета и да чака окончателното отпадане на механизма.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първи случай на коронавирус в Гърция
Първи случай на коронавирус в Гърция
ВМА чества 128 години от създаването си
ВМА чества 128 години от създаването си