Конференция в София за здравословното хранене на децата

Здравословното хранене на децата е във фокуса на конференция, която се провежда в НДК. Събитието е част от календара на Българското европредседателство. Експерти от държавите членки от сферата на здравеопазването и земеделието заедно ще дискутират възможностите на активни политики за справяне с ръста на хроничните болести.

Мария Чернева
от Мария Чернева
преди 2 години (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Тази конференция е експертна среща на учени от дирекции на СЗО и ЕК, която има за цел да търси решение на проблеми, които биха могли да бъдат основа на общо европейско решение и законодателство. България се представя като страна модел по отношение на обществените поръчки за доставки на по-качествените храни за учениците.

Джон Райън - директор на Дирекция "Обществено здраве" в ЕК: По време на малтийското председателство, разработихме указания за обществените поръчки за качествени храни, за общественото хранене. Това са храни с ниско съдържание на сол и на мазнини, но са и с ниска цена. Пазарът на ЕС за училищна храна генерира 87 милиарда евро годишно, голям пазар, така че ако страните членки се съгласят да купуват висококачествени храни за училищата, те изпращат сигнал до местните и до по-големите производители, че качеството на храна е основен критерий.
Проф. Веселка Дулева - национален консултант по хранене и диететика: Първо - адекватни мерки към семействата, после мерки , които регулират поръчките за храна в детските заведения. Другите важни теми, които ще бъдат обсъдени, са намаляване на натиска на маркетинга и рекламата на храни за деца.

След форума вероятно ще се излезе и с конкретни заключения за това как може да се регулира маркетингът на детски храни.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени