НОВИНИ

Конференция за фалшивите новини на европейските избори

Политици, експерти и журналисти обсъдиха опасността от разпространението на фалшиви новини и начините за справянето с тях. На международната конференция "Дезинформация и фалшиви новини в навечерието на европейските избори" бяха представени примери от провеждането на изборите за нов Европейски парламент.

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:46, 31.05.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
конференция фалшивите новини европейските избори

По време на кампанията и в деня на изборите езикът на омразата е надделял над фалшивите новини - такива са наблюденията на вицепрезидента Илияна Йотова.

Илияна Йотова, вицепрезидент на България: В желанието си да привлекат европейски гласове, много партии заложиха на омразата срещу различния, на омразата срещу това някой да не дойде в моя дом, да отнеме моята работа. Тази кампания много дълго време се водеше и срещу държави като България и тя не е спряла.
Розита Еленова, член на СЕМ: Ние сме свидетели на фалшиви новини и то не само във връзка с евроизборите. Разбира се, има различни показатели, които, ако се опитаме в тази им част да спазваме европейските демократични принципи, аз съм убедена, че ние по този начин ще избегнем хлъзгавите места с фалшиви новини.

Участниците в конференцията се обединиха около позицията, че образованието е най-доброто лекарство срещу фалшивите новини.

Д-р Антониа Арахова, президент на Европейска мрежа на американските алумни асоциации: Oбразованието означава уважение, близко сътрудничество. Това е нещо фундаментално за Западната цивилизация. Означава, че работим заедно, за да предотвратим фалшивите новини и да дадем път на истината, на това, което е полезно не само за Европейския съюз, но и въобще в света.

Изводът от конференцията е, че доброто образование не само на пишещите, но и на четящите се бори с дезинформацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуират над 1600 души заради горски пожари в Канада
Евакуират над 1600 души заради горски пожари в Канада
САЩ налагат 5% мито на всички стоки, идващи от Мексико
САЩ налагат 5% мито на всички стоки, идващи от Мексико