НОВИНИ

Конференция за приложение на иновативна технология за лечение на тумори

Медицинският университет в Плевен беше домакин на първата у нас международна конференция за приложение на иновативната Хайфу технология. Високотехнологичният метод дава възможност за лечение на тумори чрез ултразвук, без да се използва скалпел. Съорганизатор на форума е плевенската болница „Света Марина”, в която за първи път у нас започна прилагането на Хайфу терапията.

bnt avatar logo
от БНТ
06:43, 25.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Предимството на метода е използването на високоинтензивен ултразвук, който може да се насочи с изключителна точност. Така туморът се стопява, като не се засягат съседните органи и тъкани и пациентът се възстановява само за ден-два.

Проф. Славчо Томов – ректор на МУ Плевен: "Различното от останалите оперативни методи за лечение на тумори е това, че не се правят разрези по човешкото тяло, тоест ултразвуковите вълни достигат до човешкото тяло извън него, екстракорпорално”.
;

По време на конференцията беше представен натрупания 3-годишен опит на Хайфу центъра в болница „Света Марина”, където са лекувани 350 пациенти със солидни тумори. На форума в Плевен своя опит споделиха и лектори от Германия, Испания, Румъния и Китай. Специалистите обобщиха, че най-добри резултати при използване на иновативната технология са постигнали при заболявания на матката, на гърдата, панкреаса, черния дроб, бъбреците, простатата и щитовидната жлеза. По време на форума беше представена и първата у нас медицинска маса за виртуални дисекции. Тя позволява на медиците лесно да изследват, проучват и диагностицират пациент, като използват изключително детайлно 3D изображение.

Доц д-р Добромир Иванов – ръководител на Хайфу център - Плевен: "Можем да позиционираме пациента в каквато позиция искаме, така както бихме го направили на следващия или същия ден в операционната зала. Можем да симулираме етапи от различните оперативни интервенции".

В научната конференция взеха участие над 180 специалисти по Хайфу технология и хирургия без скалпел от десет страни в Европа и Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мор по пчели в Силистренско
Мор по пчели в Силистренско
Безредици в Молдова
Безредици в Молдова