НОВИНИ

Конференция за състоянието на армията събра президента и министъра на отбраната

Президентът Румен Радев заяви, че за първи път повече военни постъпват в армията, отколкото напускат, което е добра тенденция. Изказването си той направи след конференция за състоянието на армията, която събра министъра на отбраната и висши военни. Българската армия е в състояние да изпълнява конституционните си ангажименти по запазване суверенитета и териториалната цялост на страната, въпреки старата техника и недостига на военни, са основните изводи от конференцията.

Александър Марков
от Александър Марков
20:01, 07.02.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Армията успява през последната година да пребори негативната тенденция по отношение на недостига на военни, финансирането и ученията, но модернизацията продължава да е проблем, заяви президентът Румен Радев. Трите проекта за бронирана машина, самолет и кораб не вървят заедно, въпреки обещаното от кабинета.

Румен Радев, президент на Република България: Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси. В момента има пълна неяснота по отношение на финансирането на другите два проекта след, мога да кажа, това приключение, в което ни вкараха политиците, финансово приключение, по отношение на изтребителя.
;

Президентът коментира и думите на премиера, че през годините е купувана само транспортна техника, с която генералитетът да може да се изнесе при война.

Румен Радев, президент на Република България: Аз намирам думите на премиера за несполучлива шега. Българската войска много пъти е спасявал българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли.
;

През 2018 г. армията е участвала и в 301 учения, 46 от които са международни. 30 са българо-американсите съвместни подготовки. В 87 операции армията е помогнала и на населението в България.

Освен състоянието на армията, президентът Румен Радев коментира още и разнобоя в позицията между него и правителството за Венецуела. По думите му, външната намеса можело да ескалира проблема във Венецуела в международен план.Обясни и че никой не е потърсил позицията му.

Румен Радев, президент на Република България: Българското правителство няма собствена позиция. Така че нямам какво и с кого да обсъждам. Въпреки това аз изпратих моята позиция, много добре аргументирана още предния ден преди Съвета по сигурност и виждате че за пореден път правителството се крие зад колективната безотговорност на органи като Съвета по сигурност, който има правомощия във вътрешни проблеми.

Президентът посочи още, че липсва съгласуваност между него и правителството и по международни въпроси, пряко свързани с българските интереси - като Договора за добросъседство с Македония.

;

Повече средства за привличане на военни и модернизация с трите проекта - продължават да са двата основни акцента в развитието на армията и през тази година. Недостигът на военни е 5700 души.

ген. Андрей Боцев, началник на отбраната: За периода до 2021 г. са разчетени средства за допълване допълнително на по 800 длъжности годишно.
Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ако тенденциите по отношение на отпускане на необходимите средства на МО за въоръжените сили продължат в тази посока, армията ще се развива бързо в правилната посока.

Армията продължава да се включва с по 140 военни годишно в подкрепа на МВР за охрана на българо-турската граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противоречиви коментари за концепцията на Каракачанов за интеграция на ромите
Противоречиви коментари за концепцията на Каракачанов за интеграция на ромите
Министерството на културата загуби на втора инстанция делото за Ларгото
Министерството на културата загуби на втора инстанция делото за Ларгото