НОВИНИ

Конгресът на САЩ готви санкции срещу Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е под все по-силен международен натиск да съдейства на разследването на убийството на журналиста Джамал Хашоги. То беше извършено миналия октомври в саудитското консулство в Истанбул. Специален докладчик на ООН потвърди, че Рияд е отговорен за престъплението. А във Вашингтон се очаква официалното заключение на Белия дом дали то е било поръчано от престолонаследника на Саудитска Арабия.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:50, 08.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Разузнаването на Съединените щати вече изрази мнение, че убийството на Хашоги е било поръчано от принц Мохамад бин Салман. Президентът Доналд Тръмп обаче не иска да жертва стратегическото си сътрудничество с Рияд заради човешките права. Но 7 влиятелни сенатори, сред които и един от съюзниците на Тръмп в Конгреса - Линдзи Греъм, внесоха законопроект за ограничаване на продажбата на оръжие на Саудитска Арабия. Гласуването се очаква идната седмица.

Междувременно специалният докладчик на ООН Аниес Каламар завърши едноседмичната си мисия в Турция със заключение, че бруталното убийство на Хашоги безспорно е планирано и извършено от саудитската държава.

Абдулхамит Гюл, министър на правосъдието на Турция: Надявам се този доклад да активизира международната общност и това да допринесе за разкриването на всички извършители.
;

Каламар се очаква да публикува през май официален доклад, който обаче не е задължително да доведе до санкции на ООН срещу Рияд.

Хатидже Ченгиз, бивша годеница на Джамал Хашоги: Никакви санкции няма да върнат Джамал. Но за тези, които го обичахме, е важно убийците му да бъдат наказани, а отговорните - съдени.

Четири месеца след убийството дори не са открити тленните останки на Хашоги. 11 души са подсъдими в Рияд за убийството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба с вещи на Петко Славейков в Народното събрание
Изложба с вещи на Петко Славейков в Народното събрание
Гръцкият парламент гласува за членството на Македония в НАТО
Гръцкият парламент гласува за членството на Македония в НАТО