НОВИНИ

Конгресът в САЩ одобри данъчната реформа на Тръмп

Американският Конгрес одобри най-голямата данъчна реформа в САЩ за последните 30 години. Това се приема като значима победа на президента Доналд Тръмп, чието предизборно обещание беше именно намаляване на данъчната тежест.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:16, 20.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

51 "За" и 48 "Против" - с този резултат беше одобрена реформата, която трябва да намали данъците на корпорациите и дребния бизнес и значително да увеличи икономическия растеж на страната. За гласуваха всички републиканци, против - всички демократи. Преди вота обикновени граждани също се обявиха срещу инициативата.

Чък Шумър, лидер на демократите в Сената: Това е абсолютен позор. И тук не става дума за идеологически различия. Това е нещо драстично противоречащо на онова, от което Америка се нуждае. Защо едно семейство от средната класа трябва да плаща повече, докато всяка корпорация плаща по-малко.

За републиканците това е стъпка в правилната посока.

Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената: Това е важно постижение за страната, което хората ще оценят и одобрят. Очевидно е, че изисква да продължим обсъждането му с американския народ.

За Доналд Тръмп това ще бъдат наистина щастливи празници, коментират анализатори, защото той не само изпълни едно от предизборните си обещания и записа в актива си значимо законодателно събитие, но и защото успя да накара Републиканската партия да работи в полза на инициативите му. Кои са другите печеливши - безспорно големите компании - от досегашните 35% те вече ще плащат само 21% корпоративен данък. При данъкоплатците намалението е най-голямо чувствително за най-богатите и най-незначително за най-бедните.

Оказва се, че в много от щатите, които и сега имат по-високи данъци и по-високи цени на имотите, ще плащат повече, според новите правила. Всичко това ще доведе до увеличаване на дефицита с 1,4 трилиона долара в следващите 10 години, което ще се добави към сегашните около 20 трилиона. Действието на закона изтича през 2025 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С какво се свързва Игнажден в православния календар?
С какво се свързва Игнажден в православния календар?
ЕК предлага преходният период след Брекзит да приключи в края на 2020 г.
ЕК предлага преходният период след Брекзит да приключи в края на 2020 г.