НОВИНИ

Консенсус по спорните текстове от Закона за личната помощ

Те бяха преработени спешно на извънредна среща в парламента тази вечер. В нея участваха депутати, експерти от две министерства, майките на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:53, 29.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

След вчерашната извънредна среща при премиера майките получиха уверение, че част от Закона за личната помощ ще се преработи. Днес работна група се събра по спешност в парламента, за да коригира спорните текстове.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: Постигнахме консенсус. Всички са удовлетворени от текстовете, които направихме, с последните забележки, които имаше по тях. Смятам, че оттук нататък не трябва да има повече несъгласие.

Майките и омбудсмана настояха парите, предвидени за лична помощ догодина, да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство.

Мая Манолова - национален омбудсман: Опитът да се лимитира една социална подкрепа с определена сума пари, аз лично я виждам за първи път. Слава богу, че се разбрахме, че това няма да се случи.
Весела Одаджиева, майка от инициативата "Системата ни убива": Тези 71 милиона, които са предвидени за личната помощ, те са по Закона за държавния бюджет вече в МТСП.
Вера Иванова, майка от инициативата "Системата ни убива": Това, за което получихме обещание е, че според индивидуалните нужди на всяко дете и лице с увреждане ще получи необходимите часове. И няма да има отказ от кметовете, защото няма пари. Няма да има листа на чакалите.

Предвижда се парите за личната помощ да се отпускат от Агенцията за социално подпомагане. Утре Законът ще се гледа отново на второ четене от социалната комисия в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повреди се самолетът на Меркел
Повреди се самолетът на Меркел
Как ще се отрази новата европейска политика на българския въгледобив?
Как ще се отрази новата европейска политика на българския въгледобив?