Консервативни ли са българите 30 години след 1989 година? Този въпрос събра на дискусия учени, общественици и политици на първата от серия срещи, организирани от Института за социални изследвания "Иван Хаджийски".

Политическият прочит на консервативното днес - около това беше фокусирана част от дискусията.

Тома Биков, депутат, ГЕРБ: Какво е консерватизмът? Консерватизмът на първо място е антиреволюционен. Той е опит на обществото да се предпази от революция. Той оценява революцията като нещо лошо, като нещо опасно, като нещо без ясен край.
Ангел Джамбазки, евродепутат: Консерватизмът не може да бъде определен идеологически и еднозначно в държавите, в които в момента става модерен, но от тази гледна точка консервативното поведение е защитата за мен на родното на традицията, на самосъзнанието, на самоопределението.
Нено Димов, министър на околната среда и водите: Може би консерватизмът сам по себе си.. не е нещо, което дава универсални отговори. Аз го разглеждам като еволюционен процес, който се нагажда към средата и който просто се развива, той непрекъснато се развива.
Ивайло Симеонов, кмет на Елин Пелин: Консервативни или не, ние сме един невероятен народ, който винаги реагира много строго специфично съобразно ситуацията, в която е попаднал.

По време на дискусията бяха обсъдени и теми като исляма и християнството в контекста на консерватизма.