COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Консерваторите на Тереза Мей печелят изборите, но губят парламентарно мнозинство

Консервативната партия на премиера Тереза Мей е с преднина след вчерашните предсрочни избори във Великобритания, но няма да си осигури парламентарно мнозинство, показва екзитпол, оповестен малко след затварянето на изборните секции, предаде Ройтерс.

от БТА
00:12, 09.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Консерваторите на Тереза Мей печелят изборите, но губят парламентарно мнозинство

Според екзитпола консерваторите се очаква да спечелят 314 места в Камарата на общините, а лейбъристите 266 места, което значи, че няма ясен победител и никоя партия няма да има мнозинство в парламента.

Този резултат ще внесе смут в британската вътрешна политика, може да забави преговорите за Брекзит и поставя под въпрос бъдещето на Мей като лидер на торите, отбелязва Ройтерс.

Според прогнозните резултати Шотландската национална партия ще има 34 места, лявоцентристката "Либерални демократи" ще бъде с 14, а уелската националистическа партия "Плайд камри" и Зелената партия на Англия и Уелс ще бъдат с по едно място.

Графика: BBC

В сравнение с разпределението на силите в предишния парламент, торите губят 16 места, както и мнозинството си, лейбъристите на Джереми Корбин прибавят към актива си 32 места, Шотландската национална партия губи двайсетина места, а "Либерални демократи" също увеличава броя на депутатите си, съобщи Франс прес.

Ако тези прогнозни резултати се потвърдят, това би означавало болезнен провал за Тереза Мей, която свика предсрочните избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство, за да има повече свобода на действие в преговорите за Брекзит. Макар и добър индикатор за това как британците са гласували като цяло, екзитполът невинаги предвижда коректно конкретните резултати.

При все това той разклати финансовите пазари и лирата стерлинг, която се разменяше вчера в сутрешната търговия за 1,29 щатски долара, спадна до 1,27 долара, отбеляза Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев: В почти всички балкански страни вече има случаи на коронавируса
Доц. Ангел Кунчев: В почти всички балкански страни вече има случаи на коронавируса
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината