Конституционният съдия Бригите Бийрлайн е новият канцлер на Австрия

Политическата въртележка във Виена изненада очакванията - конституционният съдия Бригите Бийрлайн е новият канцлер, след вота на недоверие срещу Себастиан Курц. Тя е първата жена начело на правителството в Австрия. Президентът на страната я натовари днес със съставянето на кабинет, който да управлява до изборите. В този час пред канцлерството във Виена се провежда демонстрация, с участието на холандската група "Венгабойс". Песента ѝ "Отиваме в Ибиса" стана неофициален химн на политическата криза.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
преди 9 месеци
Чете се за: 00:34 мин.
По света

След скандалния видеозапис, който предизвика политическо земетресение, председателят на Конституционния съд поема канцлерството във Виена. Това обяви президентът Ван дер Белен след консултации с лидерите на големите партии.

Бригите Бийрлайн, канцлер на Австрия: Уважаеми дами и господа, това може да е изненадващо за вас, но за мен също е изненадващо.

Бившият председател на административния съд става вицеканцлер и министър на правосъдието, а външен министър ще бъде един от близките сътрудници на Себастиан Курц - дипломатът Александър Шаленберг. Останалите членове на кабинета ще станат ясни през следващите дни.

;

Въпреки промените в канцлерството традиционната за четвъртък демонстрация се провежда и този път с необичайното участие на "Венгабойс". 20 години след създаването на песента им "Отиваме в Ибиса" тя отново е номер 1 в австрийските хит-листи. Членовете на групата се радват на поканата, която показва, че австрийците не само имат превъзходен музикален вкус, но и чувство за хумор. Заради участието в правителството на десните популисти от Партията на свободата във Виена всеки четвъртък се провеждат демонстрации.

Топ 24
Най-четени