Няма данни за пострадали български граждани при земетресението с магнитуд 7,1 по Рихтер, което разлюля Южна Калифорния, съобщиха от българското външно министерство.

Трусът е бил почти на същото място, където в четвъртък удари със сила 6.4. Нанесени са сериозни материални щети. Има данни за ранени. Специалистите предупредиха, че сеизмичната дейност в района ще продължи.

В българското генерално консулство в Лос Анджелис е сформиран кризисен щаб. От МВнР съветват българските граждани, които живеят в Южна Калифорния, да се съобразяват с всички разпоредби на местните власти, свързани с евентуални евакуации и предпазни мерки.

Малко след 20 ч вечерта местно време земята започва да се люлее. Това обаче не е поредният послетрус, а земтресение със сила 7.1 по Рихтер. Епицентърът му е в района на град Риджкрест - на около 240 км североизточно от Лос Анджелис, и на дълбочина около 10 км. То е плитко и е една от причините да се усеща толкова силно, поясняват сеизмолозите.

По думите на кмета на Риджкрест в града има няколко пожара и изтичане на газ. Близо 1 800 домакинстваа са без ток. Задействани са полицията и пожарната. Помощ идва от близките населени места.

Дейвид Уит, директор на пожарната служба в окръг Кърн: Имахме земетресение - 7.1 по Рихтер в окръг Кърн, района на Риджкрест. Много колеги са на път към града. Събираме информация и едновременно с това се гасят няколко малки пожара в различни сгради. Вдигнати са два хеликоптера.

На много места щетите са сериозни - паднали предмети, изпочупени прозорци и напукани пътища. Все още не е ясно колко души са пострадали при труса.

Нов трус с магнитуд 7,1 по Рихтер в Калифорния

Нов трус с магнитуд 7,1 по Рихтер в Калифорния

Земетресение със сила 7,1 по Рихтер разлюля Южна Калифорния. До момента няма данни за пострадали и разрушения.

Калифорния е сеизмична зона, за последните около 25 години това е най-сериозното земетресение, казват специалисти.

Предполагаме, че става дума за разлом с дължина около 50 км, като той се движи и двете посоки, поясни Луси Джоусн, сеизмолог в Калифорнийския технологичен институт.

Луси Джоунс, сеизмолог: Вероятността от трус със сила шест през следващите седмици е над 50%, може би около 60 на сто. С доста голяма уговорка, но все пак вероятността за магнитуд 7 е 11%. Поредицата трусове показва, че имам една стабилна последователност - това не е изненада. Няма причина да мислим, че ще спре.

Само вчера в района са регистрирани 1 400 послетурса, най-силният със сила 5 по Рихтер.

МВнР: Няма данни за пострадали българи при труса в Калифорния

МВнР: Няма данни за пострадали българи при труса в Калифорния

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението с магнитуд 7,1, което беше регистрирано на 5 юли в Калифорния, съобщи Външно министерст...