НОВИНИ

Конте: Италия подкрепя забраната за продажба на оръжие на Турция

Италианският премиер Джузепе Конте заяви днес, че ще настоява за забрана на ЕС за продажба на оръжие в Турция, тъй като Анкара разшири атаката си срещу кюрдските сили в северна Сирия, съобщи АФП.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:50, 13.10.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света
конте италия подкрепя забраната продажба оръжие турция

Конте направи това изказване преди среща в Люксембург в понеделник на Комитета по външни работи на Европейския съюз по въпроса - и ден след като Франция и Германия се присъединиха към списъка на страните, спиращи доставките на оръжие за Турция.

В декларация на италианското правителството се казва, че Рим работи от събота за мораториум върху износа на оръжие в Турция „възможно най-скоро“.

"Италия ще насърчава тази инициатива във всички многостранни форуми и ще работи за борба с турските военни действия в североизточната част на Сирия с всеки инструмент, разрешен от международното право.", се казва в изявлението на службата на Конте.

"Италианското правителство е убедено, че трябва да действаме с максимална решителност, за да избегнем по-нататъшни страдания на сирийския народ, особено на кюрдите, и да противодействаме на дестабилизиращите действия в региона.", се добавя в изявлението.

Италия е един от основните доставчици на оръжие в Турция.

Няколко европейски държави, включително Финландия, Франция, Германия, Холандия и Норвегия, вече обявиха спиране на доставките на оръжие за Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и топло време през седмицата
Слънчево и топло време през седмицата
Пожар гори на хълма Гарга баир край Велико Търново
Пожар гори на хълма Гарга баир край Велико Търново