НОВИНИ

Джузепе Конте призовава ЕС за реформи в правилата за дефицит

Италианският премиер Джузепе Конте призова за реформа на правилата на Европейския съюз, ограничаващи дефицита до 3% от брутния вътрешен продукт, преди вота на парламента на доверие в новото му правителство.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:57, 09.09.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света
джузепе конте призовава реформи правилата дефицит

"Трябва да подобрим Пакта за стабилност и растеж и неговото прилагане, да опростим правилата, да избегнем процикличните ефекти и да подкрепим инвестициите", заяви Конте пред парламента във връзка с правилата, които ограничават европейските правителствени бюджети, включително в силно задлъжнялата Италия.

Пактът беше основният проблем между Брюксел и предишното правителство в силно задлъжняла Италия, която трябва да представи балансиран бюджет на Брюксел през следващите седмици.

В противен случай Италия може да се сблъска с автоматично повишаване на данъка върху добавената стойност от 1 януари, което ще засегне най-тежко бедните семейства и може да хвърли страната в рецесия.

Новият финансов министър на Конте Роберто Гуалтиери също не е фен на пакта за стабилност, според който членовете на ЕС трябва постоянно да намаляват дефицита и да се насочват към балансиран бюджет в дългосрочен план.

Колосалният държавен дълг на Италия в момента възлиза на повече от 2,3 милиарда евро или 132% от БВП, което е най-високият процент в еврозоната след Гърция.

Брюксел непрекъснато призовава Рим да намали дефицита си, а оттам и дълга си. Напускащото популистко правителство често се сблъсква с Европейската комисия, главно за публичните разходи.

Предишната коалиция в крайна сметка се съгласи да намали дефицита до 2,04% от БВП през 2019 г., вместо 2,4%, но бюджетът за 2020 г. отново ще бъде проблемен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Страната ни ще получи достоен ресор в ЕК
Борисов: Страната ни ще получи достоен ресор в ЕК
Британският парламент спира от днес
Британският парламент спира от днес