НОВИНИ

Контролираме ли децата в мрежата?

След шокиращия случай в Стрелча психолози съветват родителите да изграждат емоционална връзка с децата си. Според тях споделянето на емоции и преживявания трябва да бъде двупосочно - и децата, и родителите да споделят своите чувства.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:55, 07.09.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Родителите трябва да обръщат внимание не толкова на поведението на своето дете, колкото на неговото душевно състояние, убедени са психолози. Открит разговор - това е ключът към вътрешния свят на детето.

Ирина Недялкова, психолог: Да питаме - какво усещат по-често, отколкото какво правят.

А сигналите, че нещо става с едно дете - често са напълно видими, дори изписани на лицето му или дават отражение в поведението му.

;
Ирина Недялкова, психолог: Детето избягва да говори, не гледа в очите, стреми се да остане насаме повече, отколкото в компанията на членовете на семейството. Също е признак, когато детето започва в семейството да се държи по-агресивно. Това е признак за нещастие, нещо се случва с него във външния свят. Да откаже да ходи на училище, да отива на училище или в компанията на приятели с нежелание - всичко това трябва да се забелязва.

Андрея Христев е баща от Стрелча, който разрешава на сина си от малък да използва таблет, но винаги първокласникът първо споделя какво смята да прави или му е направило впечатление в интернет.

Андрея Христев, родител на първокласник: Всичко зависи от родителя, когато родителят се занимава и има повече време с децата да се занимава и да влиза в тяхното положение и в техните трудности, той тогава ще има и контрол върху тях. В това интелигентно пространство има и много лоши хора, които всякак се стремят да правят различни игри, различни неща... които да използват интернет пространството за лоши цели.
;

Превенция - чрез специални програми, които могат да филтрират избора на съдържание в интернет - това е една от възможните стъпки според Ирина Николова. Защото, щом детето посяга към интернет, то търси информация, която не е получило в семейството.

Ирина Недялкова, психолог: И често тя може да бъде шокираща, травмираща, подвеждаща, нараняваща. Съществуват много сайтове, те са държавни - на държавни институции, които слагат тези ограничаващи програми.

Откритото общуване с родител, приятел или специалист често е трудно за децата, особено когато имат проблем. Затова шведска организация създава приложение с емотикони, които изобразяват психически или физически тормоз. Така се изобразява и признава трудно изразимото с думи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолози работят с близки и приятели на детето, което се самоуби в Стрелча
Психолози работят с близки и приятели на детето, което се самоуби в Стрелча
Колко струва подготовката на първокласник?
Колко струва подготовката на първокласник?