НОВИНИ

Концерт под фреските на Микеланджело в Сикстинската капела

Исторически по рода си концерт се проведе в Сикстинската капела във Ватикана. За първи път на живо онлайн се излъчи музикално произведение, което беше изпълнено от симфоничен оркестър и хор под фреските на Микеланджело.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
09:23, 23.04.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още

16-те - това е името на хора, който огласи Сикстинската капела. Под фреската "Сътворението" изпълнителите заедно с британския камерен симфоничен оркестър, сътвориха изкуство, което заслужаваше да звучи край картините на Микеланджело. На събитието за първи път можеха да се насладят както присъстващите, така и тези които желаеха да чуят произведението онлайн. Изпълнението на месата "Стабат Матер" на шотландеца Джеймс Макмилан влезе в историята.

Винсънт Никълс, архиепископ на Уестминстър: "Знам, че за първи път се излъчва на живо от тук, но вярвам, че комбинацията между силата на музиката и тази красива капела правят нещо много специално и много рядко."

Въпреки, че всеки можеше да гледа събитието онлайн, усещането на сакралната творба от Сикстинската капела е неописуемо.

Роберта Амансон, зрител: "Джеймс МакМилън изпълнява това много старо произведение с изразните средства на 21 век и е уникално. Гласовете са страхотни. Хорът и оркестъра както и това място... Просто настръхнах."

Запис от историческия концерт ще може да бъде слушан на сайта на британски сайт за класическа музика следващия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Танц, филм и музика в един спектакъл
Танц, филм и музика в един спектакъл
Парад на казаци в Краснодар (ВИДЕО)
Парад на казаци в Краснодар (ВИДЕО)