НОВИНИ

Концерт с инструменти от времето на Страдивариус на Античния театър в Пловдив

За първи път на сцената на Античния театър в Пловдив тази вечер ще звучат заедно 12 инструмента от времето на италианския лютиер Антонио Страдивариус. Концертът се провежда в рамките на фестивала "OPERA OPEN" и е с участието на Камерата Страдивариус Oркестър - Холандия.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
20:24, 23.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:26 мин.
Още

На сцената излязоха виртуозният цигулар Разван Стойка и музикантите от Камерата Страдивариус Оркестър от Холандия. Самият Разван Стойка, който е солист и ръководител на камерния ансамбъл, свири на цигулка „Страдивариус" от 1729 година. Инструментът има вековна история, тъй като е бил използван от самия Паганини.

Зад перфектния звук на холандския оркестър стоят още няколко цигулки „Страдивариус" и инструменти „Амати" и „Гуарнери". Концертът се проведе при специална охрана, тъй като старинните инструменти са застраховани за милиони евро. Стойността им обаче се пази в тайна.

Холандският оркестър е създаден през 2010-та година и обединява изключително известни имена от областта на класическата музика. Инструменталистите представиха произведения от Паганини, Вивалди, Хендел и Верди под диригентството на маестро Диан Чобанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 90 години почина публицистът и журналист Колю Колев
На 90 години почина публицистът и журналист Колю Колев
Протести и арести в Анкара
Протести и арести в Анкара